Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναξιόπιστη η αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκου και Ελπίδας Παντελάκη

Ο Αντώνης Σκυλλάκος

ICON

Ο Αντώνης Σκυλλάκος
Την ουσία της αντίθεσης του ΚΚΕ, σε όσα εκφράζει ο προϋπολογισμός του 2006, ανέλυσαν με τις παρεμβάσεις τους βουλευτές του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή.

Στον αποπροσανατολιστικό χαρακτήρα της δικομματικής αντιπαράθεσης για τον προϋπολογισμό, όπως εκφράστηκε στη συζήτηση στη Βουλή, αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος. Σχολιάζοντας την κριτική του ΠΑΣΟΚ περί «αναξιόπιστου» προϋπολογισμού τόνισε: «Αναξιόπιστη είναι η αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία, είτε με απογραφή είτε χωρίς απογραφή, είτε με ακριβή νούμερα είτε με πλασματικά νούμερα. Τι έχει να κερδίσει ο ελληνικός λαός απ' αυτή την αντιπαράθεση; Λιτότητα υπήρχε και στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ, ένταση της λιτότητας ακολουθείται και σήμερα, από τη σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και η λιτότητα δεν περιορίζεται μόνο στο 2005 ή στο 2006. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, με την επικαιροποίηση αυτού του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, (η λιτότητα) θα συνεχιστεί μέχρι το 2008. Τα νούμερα είναι καθαρά. Αλλά το γνωστό Σύμφωνο Σταθερότητας, που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, παραπέμπει στο αόριστο μέλλον. Θα έχουμε συνεχείς, λοιπόν, προϋπολογισμούς λιτότητας, ανεξάρτητα εάν μας κυβερνά η Νέα Δημοκρατία ή το ΠΑΣΟΚ».

Η Ελπίδα Παντελάκη

Eurokinissi

Η Ελπίδα Παντελάκη
Παράλληλα, ο Αντώνης Σκυλλάκος, σχολιάζοντας συνολικά τη στάση της αντιπολίτευσης, επισήμανε ότι «εμείς αντιτιθόμαστε σ' αυτόν τον προϋπολογισμό, διότι είναι σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και υπέρ των επιχειρηματιών. Εμείς δεν προσπαθούμε να βρούμε μια λύση η οποία να δημιουργήσει, όπως λένε, διαφορετική χημεία και λιγότερη αγορά και περισσότερο κοινωνικό κράτος. Στην καλύτερη περίπτωση αυτό είναι ουτοπικό». Διευκρίνισε δε, ότι τέτοιες απόψεις μπορούν να γίνουν αντιληπτές με διαφορετικό τρόπο αν αποτελούν τη βάση για να προτείνονται κεντροαριστερές συναινέσεις. Συναινέσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα». Κατέληξε σημειώνοντας ότι «εμείς παλεύουμε για να βγούμε έξω από τα τείχη του συστήματος. Αυτή είναι η διαφορά μας με τις λεγόμενες νέες αριστερές ιδέες, αυτής της νέας Αριστεράς της Ευρώπης».

Φτωχοί συγγενείς Πολιτισμός - Αθλητισμός

Το θέμα των κονδυλίων που διατίθενται για τον Πολιτισμό έθιξε στην ομιλία της η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη. Οπως είπε, ο Πολιτισμός «είναι ο φτωχός συγγενής για ζητήματα που αφορούν συνολικά το λαό και τη νεολαία, δεν είναι όμως ζητήματα που αφορούν τη βιομηχανία του θεάματος και τους εμπόρους τέχνης. Εκεί πραγματικά πηγαίνουν τα χρήματα». Τόνισε ότι με τα κονδύλια που διατίθενται «όχι μόνο δεν καλύπτονται οι ανάγκες της υλικοτεχνικής υποδομής, για να μπορεί να παραχθεί πολιτιστικό έργο και να μπορούν οι καλλιτέχνες - αδέσμευτοι από το κράτος και τους επιχειρηματίες - να παράγουν το έργο που επιθυμούν, αλλά οι πολιτιστικοί κρατικοί θεσμοί οδηγούνται σε μαρασμό και σε παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο». Η Ελπίδα Παντελάκη αναφέρθηκε ενδεικτικά στα «100 εκατομμύρια ευρώ με βάση τα σημερινά δεδομένα, όπου απαλλάσσει φορολογικά, καταργεί τον ειδικό φόρο από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις» επισημαίνοντας ότι «αυτά τα χρήματα ήταν αρκετά για να διπλασιαστούν ακριβώς όλοι οι πολιτιστικοί θεσμοί, τα κρατικά θέατρα, η Λυρική και τα υπόλοιπα πολιτιστικά ιδρύματα». Αναφερόμενη στα κονδύλια για τον Αθλητισμό είπε πως «για τα προγράμματα "Αθλητισμός για όλους", θα σας πω ένα παράδειγμα μόνο: Οτι σε πόλη με 100.000 κατοίκους, 4-5 γυμναστές είναι απλήρωτοι»...

Ολοκληρώνοντας η Ελπ. Παντελάκη σημείωσε ότι «ο προϋπολογισμός δεν περιέχει την αντιμετώπιση της τοξικομανίας», καθώς και ότι «απουσιάζει ένα γενναίο πρόγραμμα κρατικού σχεδιασμού και υποδομής για όλη τη χώρα, με καθαρά στεγνά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ», ενώ έχουμε «πενιχρή χρηματοδότηση, η οποία κατευθύνεται σε προγράμματα υποκατάστατων, τα οποία δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το μνημόνιο τελειώνει, η λιτότητα συνεχίζεται (2013-11-10 00:00:00.0)
Στηρίζουμε το λαϊκό αθλητισμό (2010-10-13 00:00:00.0)
Πολιτική υποχρηματοδότησης των κοινωνικών αναγκών (2006-12-21 00:00:00.0)
Κήρυκας λιτότητας από τη Φινλανδία (2006-09-09 00:00:00.0)
Και εξωπραγματικός και αντιλαϊκός (2002-10-23 00:00:00.0)
Προϋπολογισμός φτώχειας για τους αγρότες (1997-09-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ