Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ενθερμος υποστηρικτής των «τολμηρών αλλαγών» και των «τομών»

Σε υψηλούς τόνους μεν αλλά με την κριτική να εστιάζεται στο ...διαχειριστικό μέρος της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. Τόνισε την ανάγκη «τολμηρών αλλαγών» και «τομών» πιστοποιώντας ουσιαστικά τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις πολιτικές που εκπορεύονται από την ΕΕ.

Στην - αναμενόμενη - λογική της «αναξιοπιστίας» των οικονομικών δεδομένων κινήθηκε η κριτική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τον προϋπολογισμό. Οπως είπε αναφερόμενος στην κυβέρνηση, «ακολουθώντας τα περσινά σας επιτεύγματα, την αύξηση του ΦΠΑ, στα φτηνά τσιγάρα, στα τέλη κυκλοφορίας, έτσι και φέτος θα πάρετε νέα μέτρα που θα πλήξουν τον μέσο Ελληνα πολίτη και νοικοκυριό». Παράλληλα, σημείωσε ότι «είναι ένας προϋπολογισμός που υπονομεύει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας» και πρόσθεσε αναφερόμενος στη ΝΔ ότι «αυτός ο προϋπολογισμός είναι δικός σας καθρέφτης και αντανακλά τις λανθασμένες πολιτικές σας και τα μεγάλα σας ελλείμματα. Ελλειμμα αξιοπιστίας, έλλειμμα κοινωνικής ευαισθησίας, έλλειμμα ικανότητας».

Ο Γ. Παπανδρέου άσκησε έντονη κριτική στο θέμα του κοινοτικού προϋπολογισμού σημειώνοντας πως «η Ελλάδα θα υποστεί την περίοδο 2007-2013 τη μεγαλύτερη μείωση κονδυλίων για την αγροτική ανάπτυξη σε σχέση με την τρέχουσα περίοδο 2000-2006 από όλες τις χώρες της ΕΕ». Οσον αφορά στην ΚΑΠ που ισχύει έως το 2013 την εκτίμησε ως ...θετική για τους αγρότες αφού «όλα είναι διασφαλισμένα μέχρι τότε, όπως πράγματι τα είχαμε διασφαλίσει εμείς». Κατηγόρησε όμως την κυβέρνηση πως «συμφώνησε στην επανεξέταση το 2008- 2009 του προϋπολογισμού συμπεριλαμβανομένων και των κονδυλίων της ΚΑΠ, ανοίγοντας τον δρόμο για την αμφισβήτηση των κονδυλίων και ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου με τη χρηματοδότηση».

Ασκώντας συνολική κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε πως «την ώρα που απαιτούνται τολμηρές αλλαγές και μεγάλες τομές, η κυβέρνηση ασχολείται μόνο με επικοινωνιακά τεχνάσματα και επαναλαμβάνει ωραία λόγια που διαψεύδονται κάθε μέρα από τη σκληρή πραγματικότητα. Οι δήθεν μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης είναι συνειδητές παρεμβάσεις που ενισχύουν τους λίγους και ισχυρούς σε βάρος των πολλών και των αδυνάτων. Αρνείστε συστηματικά ακόμη και να ακούσετε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης (...) Είστε εγκλωβισμένοι στην πολιτική της εξυπηρέτησης ειδικών συμφερόντων».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνταγματικής αναθεώρησης ο Γιώργος Παπανδρέου έσπευσε να διαμηνύσει τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν θέματα για τα οποία μπορεί να γίνει η αναθεώρηση μετά από μια συζήτηση». Ως κεντρικό θέμα της αναθεώρησης έθεσε μεταξύ άλλων την αλλαγή των διατάξεων που αφορούν στα πανεπιστήμια, τασσόμενος υπέρ της ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης, μιλώντας χαρακτηριστικά για «μη κερδοσκοπικά μη κρατικά πανεπιστήμια». Πάντως, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αξιοποιεί τη συνταγματική αναθεώρηση για αποπροσανατολισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ