Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Γωνιά» χαρακτικής δημιουργίας

Η πρώτη πρέσα που έφτασε στη χώρα μας
Η πρώτη πρέσα που έφτασε στη χώρα μας
Μία φιλόξενη «γωνιά» της εικαστικής δημιουργίας λειτουργεί στην «καρδιά» της Αθήνας (Λεμπέση 4, Μακρυγιάννη). Πρόκειται για τον «Τεχνοχώρο» της Ενωσης Ελλήνων Χαρακτών, που φιλοξενεί κάθε μήνα ομαδικές ή ατομικές παρουσιάσεις αυθεντικών χαρακτικών έργων, ενώ στο «ντεπώ» του περιλαμβάνονται χαρακτικά των μελών του. Τις γιορτές ο χώρος «ντύθηκε με τα καλά του». Τετράδια, ημερολόγια, κοσμήματα, κάρτες, σελιδοδείκτες, κουτιά, διακοσμητικά και χαρακτικά γνωστών καλλιτεχνών, περιμένουν τους φιλότεχνους. Οι κάρτες είναι γνήσια χαρακτικά, ενώ τα αντικείμενα και οι κατασκευές εφαρμογές της χαρακτικής.

Οπως λέει ο πρόεδρος της Ενωσης, Νίκος Δεσεκόπουλος «Η Ενωση Ελλήνων Χαρακτών είναι ένα αμιγές καλλιτεχνικό σωματείο, που ιδρύθηκε το 1987 από ομάδα χαρακτών, με πρωτοβουλία του αλησμόνητου Βασίλη Χάρου».

Η χαρακτική έχει ένα προνόμιο σε σχέση με τις άλλες εικαστικές τέχνες: είναι τέχνη λαϊκή και οικονομικά προσιτή από τον κόσμο. «Για τον καλλιτέχνη, όμως, το κόστος παραγωγής είναι μεγάλο. Χρειάζεται πρέσα για το τύπωμα, μελάνια, ειδικό χαρτί. Ενα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χαράκτες, είναι η έλλειψη του απαραίτητου εξοπλισμού. Η πολιτεία, δυστυχώς, είναι απούσα. Σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα υπάρχουν 20-30 εργαστήρια χαρακτικής. Στη Νότια Αφρική υπάρχουν επτά. Στη χώρα μας μόνο ένα, του δήμου Νεαπόλεως Θεσσαλονίκης, που μετά από 10 χρόνια λειτουργίας αντιμετωπίζει πρόβλημα "επιβίωσης". Η βοήθεια από το ΥΠΠΟ είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Ενα πολύ μικρό ποσό που μας έδινε το υπουργείο πριν το 2000, τα τελευταία χρόνια κόπηκε. Φέτος, μας υποσχέθηκαν 3.000 ευρώ, χρήματα που δεν καλύπτουν ούτε το ενοίκιο του χώρου μας».

«Προσπάθεια της Ενωσης, είναι να δημιουργήσει εκθετήριο και εργαστήριο, ανοιχτό σε κάθε χαράκτη. Στην Τήνο μας παραχώρησε ο Δήμος Εξωμβούργου ένα χώρο, που φιλοδοξούμε να τον μετατρέψουμε σε πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο χαρακτικής. Εκεί θα υπάρχει επίσης εργαστήριο χειροποίητου χαρτιού και εργαστήριο καλλιτεχνικής τυπογραφίας. Θα ήταν σημαντικό όμως, να δημιουργηθεί και στην Αθήνα, αφού οι περισσότεροι χαράκτες ζουν και δουλεύουν εδώ».

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες της, λόγω της κρατικής αδιαφορίας, η Ενωση τα τελευταία χρόνια έχει οργανώσει είκοσι περίπου εκθέσεις στην Ελλάδα, ενώ το 2006 φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει μία μεγάλη έκθεση με θέμα «Αστικά τοπία της Αθήνας» στη Δημοτική Πινακοθήκη Αθήνας, αλλά και εκθέσεις στην Ανδρο και τη Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου. Ακόμη, ετοιμάζεται ένα λεύκωμα με θέμα τη θάλασσα, και συμμετοχή 16 χαρακτών - μελών της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ