Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η κρίση παραμένει

ΜΟΣΧΑ και ΚΙΕΒΟ.--

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε λόγο χτες για «πραγματική κρίση» στις σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία, με αφορμή το θέμα του φυσικού αερίου. Οι συνομιλίες των δύο πλευρών συνεχίζονταν στη Μόσχα σε μια προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για τη διένεξη, η οποία επικεντρώνεται στις τιμές που καταβάλλει η Ουκρανία τόσο για το ρωσικό φυσικό αέριο που εισάγει όσο και γι' αυτό που διαμετακομίζεται, διαμέσου του εδάφους της, στις ευρωπαϊκές αγορές -- όσον αφορά το δεύτερο, το Κίεβο πέταξε μια θρυαλλίδα, δηλώνοντας ότι έχει δικαίωμα στο 15% της διακινούμενης ποσότητας.

Η Ρωσική εταιρία Gazprom θέλει να τετραπλασιάσει τις τιμές του αερίου, τις οποίες χαρακτηρίζει απαράδεκτα χαμηλές, και απειλεί να διακόψει την παροχή αερίου στην Ουκρανία από 1ης Γενάρη σε περίπτωση που αυτό δε γίνει αποδεκτό. Ο Πρόεδρος Πούτιν πρότεινε στις εν εξελίξει συνομιλίες την παροχή δανείου 3,6 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία, για να βοηθήσει την κυβέρνηση να αντεπεξέλθει στις νέες τιμολογήσεις και τα αυξημένα κόστη. Ωστόσο, ο εκλεκτός της Δύσης, Βίκτορ Γιουσένκο, δήλωνε την Πέμπτη ότι στην κρίση πρέπει να εξευρεθεί «πολιτική λύση». Είναι άγνωστο τι θέσεις παρουσίασε ο Ιβάν Πλάσκοφ, ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, στις συνομιλίες του με τον Πούτιν και την υπόλοιπη ρωσική αντιπροσωπεία, ωστόσο το Κίεβο μοιάζει να επιζητά ένα συμβιβασμό: πλέον αποδέχτηκε να πληρώσει στις τρέχουσες τιμές, αλλά αξιώνει «προσαρμογή των τιμών τα επόμενα χρόνια».

«Πρέπει να ληφθεί μια πολιτική απόφαση μέσα σε μία έως δύο ημέρες», έλεγε προχτές ο Γιουσένκο -- που, αξιοσημείωτα, είχε την περασμένη βδομάδα συνάντηση με τον αρχηγό της CIA Πόρτερ Γκος και, αυτή τη βδομάδα, τηλεφωνική συνομιλία με τον Πούτιν. Ο Γιουσένκο δηλώνει ότι, αν δεν εξευρεθεί «αποδεκτή» λύση, θα ζητήσει «διεθνή διαμεσολάβηση» για την επίλυση της κρίσης.

Ο Γιουσένκο χαρακτήρισε «προκλητικές» τις αυξήσεις της Γκάζπρομ στις πωλήσεις προς την ουκρανική Ναφτογκάζ, λησμονώντας βεβαίως ότι είχε ο ίδιος συμφωνήσει σε αυτές τον περασμένο Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ