Τρίτη 3 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Αλλάζει πάλι ο Μανωλιός...

Ξεκινώντας ένα νέο «επικοινωνιακό» κύκλο και επιχειρώντας να πείσει ότι το ΠΑΣΟΚ «ανανεώνεται» και «αλλάζει», ο Γ. Παπανδρέου λίγες ώρες πριν από το τέλος του 2005 προχώρησε σε «ανασχηματισμό» του επιτελείου του.

Μοιράζοντας νέες θέσεις σε παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και επαναφέροντας τις γνωστές δηλώσεις του περί «άλλου δρόμου», ο Γ. Παπανδρέου προσπαθεί πίσω από αλλαγές προσώπων και τις δημαγωγικές κορόνες να κρύψει την πλήρη ταύτιση του κόμματός του με τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης και τη στήριξη που πρόσφερε στη ΝΔ για την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Ο Γ. Παπανδρέου θέτοντας την προηγούμενη βδομάδα αρμόδιο για τη συνταγματική αναθεώρηση τον Θ. Πάγκαλο, παραγκωνίζοντας τον Ευάγ. Βενιζέλο που ήταν ο βασικός εισηγητής της προηγούμενης αναθεώρησης όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην κυβέρνηση, δημιούργησε μια στιχομυθία γύρω από τα «ονόματα», βάζοντας σε δεύτερη μοίρα ότι το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει μέσα από τη συζήτηση να προχωρήσουν αντιδραστικές αναθεωρήσεις, όπως στο χώρο της Παιδείας με τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Η «ανανέωση» που επαγγέλλεται ο Γ. Παπανδρέου σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να τροφοδοτήσει αλλαγή πολιτικής για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο παραμένει προσηλωμένο στην προώθηση κάθε ευρωενωσιακής αντιλαϊκής και αντεργατικής επιλογής. Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Γ. Παπανδρέου παρουσιάζοντας τον «άλλο δρόμο» του ΠΑΣΟΚ και αναφερόμενος στο επίπεδο της οικονομίας υποστήριξε ότι «μπορούμε να συνδυάσουμε μια ανταγωνιστική οικονομία που να προσελκύει επενδύσεις και να διασφαλίζει δουλιές για όλους»... Βέβαια, όταν ο ίδιος μιλάει για «εργασία για όλους», ταυτίζεται πλήρως με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου για «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, για ενίσχυση της «μερικής» και «προσωρινής» απασχόλησης.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, που τάσσεται υπέρ της προώθησης κάθε αντιλαϊκής πολιτικής, ο Γ. Παπανδρέου επιχειρεί να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ σαν το κόμμα που προασπίζεται «το σύνολο και το δημόσιο συμφέρον». Σ' αυτή την κατεύθυνση θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει και το συνέδριο της «σοσιαλιστικής διεθνούς», που θα γίνει τέλος Γενάρη στην Αθήνα, θέλοντας να εμφανίσει τη «σοσιαλδημοκρατία» σαν το όχημα για τον «άλλο δρόμο»... Με τη συμμετοχή πρωθυπουργών μελών - κρατών της ΕΕ όπως ο Βρετανός Τ. Μπλερ που πρωτοστατούν στην εφαρμογή των αντιλαϊκών επιλογών, ο Γ. Παπανδρέου θα δώσει το «στίγμα» του «άλλου δρόμου», που όπως ισχυρίζεται...«έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ