Τετάρτη 4 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
«Μάχη»... με τον υποκειμενισμό

Με στόχο «να μην υπάρχει βιβλίο που να μην το δει κάποιο μάτι» - όπως είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Παιδικής Λογοτεχνίας, Ευγένιος Τριβιζάς - παρουσιάστηκε χτες στο ΥΠΠΟ, από τον υφυπουργό Π. Τατούλη και τον Ε. Τριβιζά, ο νέος τρόπος κρίσης της Επιτροπής.

Αν και κατά τον Ε. Τριβιζά «ο υποκειμενισμός» υπάρχει πάντα, «επιχειρείται η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντικειμενικότητα». Στη δημιουργία νέας δομής κρίσης των κρατικών βραβείων συντέλεσε και η αύξηση των τίτλων. Ενώ πέρυσι η επιτροπή εξέτασε 314 βιβλία, φέτος καλείται να κρίνει πάνω από 500 νέους τίτλους, πλην των επανεκδόσεων.

Γι' αυτό από φέτος θα λειτουργήσουν «Σώμα Αξιολογητών» και «Θεσμός Εισηγητών», όργανα που, με παραλλαγές στη σύνθεσή τους, υπάρχουν και στο εξωτερικό. Οι αξιολογητές έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα και θα διαβάζουν όλα τα εκδοθέντα, κατ' έτος, βιβλία, άνευ αμοιβής και απαρτίζονται από εκπαιδευτικούς, μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες φιλοσοφικής, παιδαγωγικής, Καλών Τεχνών και συναφών αντικειμένων από τα πανεπιστήμια Αθηνών, Βόλου, Θεσσαλονίκης και Ρόδου. Κάθε βιβλίο θα κρίνουν δύο αξιολογητές διαφορετικών πανεπιστημίων και σε περίπτωση μεγάλης διαφοράς των κριτικών απόψεων, «σύμβουλος» θα είναι το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Γέιλ των ΗΠΑ.

Γνωμοδοτικός είναι και ο θεσμός των τριών ομάδων εισηγητών (πανεπιστημιακοί, βιβλιοθηκάριοι, εκδότες). Ομάδες, που ενδεχομένως, μελλοντικά, να συμμετέχουν και άλλοι κλάδοι.

Ολοι οι παραπάνω θα καταθέτουν γραπτώς τις αιτιολογημένες προτάσεις τους, οι οποίες όπως και οι εισηγήσεις των μελών της Επιτροπής, θα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΥΠΠΟ. Ακολούθως, τα 9 μέλη της επιτροπής θα λαμβάνουν όλα τα προκριμένα βιβλία και θα κρίνουν το 1/9 από αυτά. Ετσι θα προκύψει η λεγόμενη «ευρεία λίστα» και έπειτα κάθε μέλος της Επιτροπής θα προτείνει προς βράβευση ένα βιβλίο, δημιουργώντας μια μικρή «λίστα» από όπου θα προκύψουν τα βραβεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ