Τετάρτη 4 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΠΑΤΡΑ 2006»
«Ποδαρικό» με παραίτηση

Ο Θάνος Μικρούτσικος εγκατέλειψε τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του οργανισμού «Πολιτιστική Πρωτεύουσα - Πάτρα 2006»

Eurokinissi

Την παραίτησή του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του οργανισμού «Πολιτιστική Πρωτεύουσα - Πάτρα 2006» υπέβαλε χτες ο Θάνος Μικρούτσικος, με πολυσέλιδη επιστολή του προς τον δήμαρχο Πατρέων, Ανδρέα Καράβολα.

Ο Θ. Μικρούτσικος προτάσσει οικονομικούς και πολιτικούς λόγους, χωρίς όμως να διαφωνεί με το αντιδραστικό ιδεολογικό «περιτύλιγμα» του θεσμού. Αντιθέτως, δηλώνει ότι παραιτείται γιατί «δεν μπορώ να παρακολουθώ σιωπηλός την όλο και μεγαλύτερη υποβάθμιση ενός ευρωπαϊκού θεσμού (...)». Ωστόσο, με την επιστολή επιβεβαιώνεται το πολιτικό συμπέρασμα, ότι «θεσμοί», όπως της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας», έχουν «παρελκόμενό» τους την εξυπηρέτηση κάθε είδους πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, πλην βεβαίως των συμφερόντων του λαού. Επιβεβαιώνει και το ΚΚΕ, το οποίο έγκαιρα αποκάλυψε και κατήγγειλε δημόσια στο λαό της Πάτρας τόσο το αντιδραστικό περιεχόμενο του θεσμού, όσο και το πώς αυτό εφαρμόζεται στην πόλη.

Ο Θ. Μικρούτσικος σημειώνει μεταξύ άλλων: «Τους τελευταίους δύο μήνες οι συνεργάτες μου κι εγώ δεχόμαστε καθημερινώς αυξανόμενες προκλήσεις από τον συντονιστή (σ.σ. Χρήστος Ροϊλός) και τους συνεργάτες του, που, πέραν της μείωσης της προσωπικότητάς μας, αντικειμενικά οδηγούν στην απαξίωση του προγράμματος (...). Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι πρόκειται για συνειδητές ενέργειες που εκπορεύονται από κύκλους του υπουργείου Πολιτισμού (...)».

Στη συνέχεια κατηγορεί το ΥΠΠΟ ότι «αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του στο δήμο και στον Οργανισμό, όχι μόνο γιατί τα χρήματα που δίνει είναι λιγότερα από το μίνιμουμ που απαιτείται, αλλά και γιατί η ροή των χρημάτων δεν είναι συνεχής και στην ώρα της, ενώ μπήκαμε ήδη στο 2006». Υποστηρίζει πως ήδη το υπουργείο Οικονομικών περιέκοψε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΠΟ, στο οποίο περιλαμβάνεται και η χρηματοδότηση της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας». Εκεί ο Θ. Μικρούτσικος «βλέπει» και όλες τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος και των έργων.

Σε επίσης μακροσκελή ανακοίνωση του ΥΠΠΟ σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι η παραίτηση Μικρούτσικου «δεν ήταν μεγάλη έκπληξη», αφού, από τα μέσα Δεκέμβρη, «με επιστολές προς τον Τύπο της Πάτρας και προς το υπουργείο Πολιτισμού, ο κ. Μικρούτσικος μεθόδευε πολιτική όξυνση του κλίματος».

«Το ερώτημα», συνεχίζει το ΥΠΠΟ, «είναι, γιατί τώρα, 3 μέρες μετά την τυπική έναρξη; Ο προϋπολογισμός, το νομικό πλαίσιο και ο διατιθέμενος χρόνος για την οργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ήταν γνωστά από καιρό και όσοι δέχτηκαν να εργαστούν για το θεσμό δεν μπορούν να τα επικαλούνται ως δικαιολογίες. Η παραίτηση είναι πολιτικός ελιγμός ή ο καλλιτεχνικός διευθυντής φοβάται την κριτική για το πρόγραμμα που συνέθεσε;».

Φυσικά το ΥΠΠΟ «θυμίζει» τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ, διά του προέδρου του, στη «συνεργασία» για την Πολιτιστική και υπεραμύνεται των επιλογών του, τόσο για το οργανωτικό σχήμα του φορέα διοργάνωσης της Πολιτιστικής, όσο και για το περιεχόμενό της.

«Εγκαταλείπουν το καράβι»

Ο Κώστας Πελετίδης, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Πάτρα Μπροστά - Ενωμένοι» και δημοτικός σύμβουλος, δήλωσε στον «Ρ» τα εξής: «Επί μία οκταετία, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έταζαν τα πάντα στον δοκιμαζόμενο πατραϊκό λαό ενόψει του 2006. Οτι θα ήταν το "αποκορύφωμα" μιας σειράς "αναπτυξιακών" έργων που θα "άλλαζαν" τη ζωή του. Το 2006 ήρθε, και από "αποκορύφωμα" έγινε αφετηρία. Και τώρα που ξεκίνησε το 2006 και δεν υπάρχουν ούτε υποδομές, ούτε πολιτιστικό πρόγραμμα και ο πατραϊκός λαός είναι απ' έξω, ο ένας μετά τον άλλον εγκαταλείπουν το "καράβι" της Πολιτιστικής. Ο κ. Μικρούτσικος έχει κι αυτός μερίδιο ευθύνης για την πορεία της Πολιτιστικής γιατί στήριζε τα ιδεολογήματα περί "ανάπτυξης" μέσω του "θεσμού". Σήμερα, αυτό που είναι αναγκαίο για τον πατραϊκό λαό είναι ότι πρέπει να βάλει στο περιθώριο τις πολιτικές δυνάμεις του δικομματισμού και την πολιτική τους. Να αγωνιστεί για μια άλλη πολιτική, που θα δίνει διέξοδο στα λαϊκά προβλήματα, θα δημιουργεί τις αναγκαίες πολιτιστικές υποδομές και θα τον βοηθήσει να παράγει το δικό του πολιτιστικό έργο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ