Πέμπτη 5 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Φιάσκο η επιχείρηση διάσωσης των ανθρακωρύχων

ΔΥΤΙΚΗ ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ.-

Σοκ και οργή έχει προκαλέσει η κατάληξη της επιχείρησης διάσωσης των εγκλωβισμένων από τη Δευτέρα ανθρακωρύχων σε ορυχείο της Δυτικής Βιρτζίνια. Επιχείρηση που κατέληξε σε φιάσκο καθώς οι έντεκα από τους δώδεκα ανθρακωρύχους που απεγκλωβίστηκαν το πρωί της Τετάρτης από ανθρακωρυχείο, ήταν νεκροί. Αρχικώς είχε ανακοινωθεί πως οι άτυχοι εργάτες είχαν απεγκλωβιστεί σώοι, πλην ενός που πέθανε. Ομως μόνο ένας ήταν ο επιζών και αυτός νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι οικογένειες των θυμάτων έμαθαν την είδηση του θανάτου των συγγενών τους από τη διεύθυνση του ορυχείου, τρεις περίπου ώρες αφού ο κυβερνήτης Τζο Μάντσιν ανακοίνωσε ότι οι 12 ανθρακωρύχοι ανασύρθηκαν ζωντανοί. Οπως ήταν φυσικό αυτή η εξέλιξη εξόργισε τους συγγενείς, που χαρακτήρισαν τους εκπροσώπους της εταιρίας ψεύτες ενώ σημειώθηκαν και επεισόδια.

Οι ανθρακωρύχοι αγνοούνταν για 40 περίπου ώρες, έπειτα από έκρηξη που απελευθέρωσε τοξικά αέρια. Οι πρώτες μετρήσεις στα τούνελ έδειξαν υψηλά επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα. Κάθε άνδρας είχε οξυγόνο μόνο για μία ώρα και καθ' όλη τη διάρκεια του εγκλωβισμού τους δεν υπήρξε καμία επικοινωνία μαζί τους.

Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», ακόμη δεν έχει δοθεί εξήγηση πώς προκλήθηκε η έκρηξη σε ένα πρόσφατα κλεισμένο τμήμα του ορυχείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ