Πέμπτη 5 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Ανάκληση δέκα πρεσβευτών της...

... γιατί σχετίζονταν με το σοσιαλιστικό κράτος

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-

Την ανάκληση 10 πρεσβευτών της σχεδιάζει η νέα κυβέρνηση της Πολωνίας, επειδή, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας χτες, είχαν κάποιους δεσμούς με την τότε σοσιαλιστική κυβέρνηση... Καθόλου τυχαία η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από το κλίμα αντικομμουνισμού που επιχειρεί να επιβάλει το γνωστό μνημόνιο που πρόκειται να πάει προς ψήφιση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η νέα αυτή «εκκαθάριση» είναι η πρώτη του είδους της τα τελευταία 16 χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Πολωνία και την εγκαθίδρυση της υποτιθέμενης δημοκρατίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Στέφαν Μέλερ, αποφάσισε να τερματίσει τις αποστολές των πρεσβευτών εν μέσω μιας γενικότερης προσπάθειας της νέας κυβέρνησης, «εκκαθάρισης» των κρατικών υπηρεσιών από πρώην κομμουνιστές, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Πάβελ Ντομπροβόλσκι στο «Ασοσιέιτεντ Πρες».

Οι πρεσβευτές «συνδέονταν με ειδικές υπηρεσίες της κομμουνιστικής εποχής ή με το κομμουνιστικό κόμμα», πριν το 1989, υποστήριξε ο Ντομπροβόλσκι και πρόσθεσε ότι «αυτό σημαίνει ότι στις σημερινές κρατικές αρχές - υπεύθυνες για την εξωτερική πολιτική, έχουν χάσει την αξιοπιστία τους ως εκπρόσωποι της Πολωνίας». Επεσήμανε μάλιστα ότι πρόκειται για την πρώτη μεγάλης κλίμακας διπλωματική ανάκληση για πολιτικούς λόγους από τη «μετάβαση στη δημοκρατία» το 1989-1990.

Πάντως, ο νέος Πρόεδρος της χώρας, Λεχ Κασζίνσκι και γνωστός αντικομμουνιστής στην Πολωνία, αναμένεται να εγκρίνει αυτή την απόφαση, η οποία υπολογίζεται να τεθεί σε ισχύ αργότερα φέτος.

Σημειώνεται ότι η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Καζιμιέρζ Μαρκινκιέβιτς, στις προεκλογικές διακηρύξεις της είχε συμπεριλάβει την εκκαθάριση πρώην κομμουνιστών από θέσεις επιρροής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ