Πέμπτη 5 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΝΕΞΗ ΡΩΣΙΑΣ - ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Προσωρινή συμβιβαστική λύση

Περισσότερο κερδισμένος ο ρωσικός κολοσσός «Γκαζπρόμ»

Εργαζόμενος στην ουκρανική εταιρία «Ναφτογκάζ», ελέγχει την πίεση των αγωγών

Associated Press

Εργαζόμενος στην ουκρανική εταιρία «Ναφτογκάζ», ελέγχει την πίεση των αγωγών
Τελικά, σε μια ολονυκτία, στις 3 - 4 Γενάρη 2006, των εκπροσώπων της «Γκαζπρόμ» και της «Ναφτογκάζ», βρέθηκε η σολομώντεια λύση, που δίνει τη δυνατότητα στη ρωσική πλευρά να πουλά (με 5ετές συμβόλαιο) με 230 δολάρια και στην ουκρανική να αγοράζει με 95 δολάρια, τα 1.000 κυβικά μέτρα (κ.μ.) φυσικού αερίου. Αυτή η «σπαζοκεφαλιά» έχει ως εξής: Η «Γκαζπρόμ» θα πουλάει με 230 δολάρια στην εταιρία της «RosUkrEnergo» (που ασχολείται με τη μεταφορά του φυσικού αερίου από Τουρκμενιστάν και Καζαχστάν προς άλλες χώρες, μέσω των ρωσικών αγωγών και από 50% των μετοχών της έχει η «Γκαζπρόμ» κι η αυστριακή «Raiffeisenbank») και στη συνέχεια η «RosUkrEnergo» θα πουλάει στην «Nαφτογκάζ» το φυσικό αέριο, ασχέτου αν είναι ρωσικής ή τουρκμενικής προέλευσης, με 95 δολάρια τα 1.000 κ.μ.

Επίσης, η «Γκαζπρόμ» θα μειώσει το μέγεθος των ποσοτήτων που θα πουλά στην Ουκρανία κι από 30 δισ. κ.μ. (αντί 1,5 δισ. δολ.) που ήταν το 2005, από εδώ και στο εξής θα της πουλά (μέσω της «RosUkrEnergo») μόλις 17 δισ. κ.μ. (αντί 3,91 δισ. δολάρια). Το υπόλοιπο που χρειάζεται η Ουκρανία, περίπου άλλα 34 δισ. κ.μ., θα είναι κεντρο-ασιατικής προελεύσεως (Τουρκμενιστάν - Καζαχστάν), που θα το αγοράζει η «RosUkrEnergo» αντί περίπου 60 δολ. τα 1000 κ.μ. (δηλαδή με 2,04 δισ. δολάρια) από τις κεντρο-ασιατικές χώρες (και κάνοντας χρήση ρωσικών αγωγών) θα το πουλάει στην Ουκρανία με 95 δολάρια τα 1.000 κ.μ. (δηλαδή αντί 3,23 δισ. δολάρια δηλαδή +1,2 δισ. δολάρια). Βέβαια η «RosUkrEnergo» εξαναγκάζεται το φυσικό αέριο που αγόρασε ακριβά (230 δολάρια) από τη «Γκαζπρόμ», να το πουλά φθηνότερα (95 δολάρια) στην «Nαφτογκάζ» (1,61 δισ. δολάρια) με αποτέλεσμα να «χάνει» περίπου 2,3 δολάρια, (δηλαδή συνολικά 1,1 δισ. δολάρια), αλλά αυτό μόνο «λογιστικά», γιατί σε σύγκριση με το τι πλήρωνε ως τα σήμερα το Κίεβο θα αυξήσει τα πραγματικά κέρδη της κατά 0,76 δισ.

Κάνοντας, μια σύνοψη των παραπάνω μπορούμε να σημειώσουμε τα εξής:

Σαφώς πρόκειται για συμβιβασμό, που αυξάνει όμως τα κέρδη της «Γκαζπρόμ», είναι στην κατεύθυνση της μεγιστοποίησης των τιμών, (που επιδιώκουν και τα ξένα μονοπώλια για να γονατίσουν τους ντόπιους βιομηχανικούς κλάδους), και διασφαλίζει για το διάστημα των επόμενων 5 χρόνων, εκτός απρόοπτου, τη μερίδα του λέοντος των ρωσικών εξαγωγών προς την ΕΕ.

Το Κίεβο τέλος, πέτυχε μια παράλληλη μικρή αύξηση των εσόδων του για τη χρήση των αγωγών σ' ό,τι αφορά το ρωσικό αέριο προς άλλες χώρες της Ευρώπης, από 1,09 δολάρια σε 1,6 δολάρια για κάθε 1.000 κ.μ. φυσικού αερίου στα 100 χιλιόμετρα.

Συνοπτικά, λοιπόν, αν και τυπικά και οι δυο πλευρές μπορούν να πανηγυρίζουν, σε στρατηγικό επίπεδο τα πλεονεκτήματα που έχει η «Γκαζπρόμ» από την υπογραφή της συμφωνίας είναι σαφώς μεγαλύτερα.

Ευρωπαϊκή ικανοποίηση

«Ικανοποίηση» για τη συμφωνία εξέφρασαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο υπουργός Ενέργειας της Αυστρίας - η οποία έχει αυτή την περίοδο την προεδρία της ΕΕ - Μάρτιν Μπαρτενστάιν, δήλωσε ότι το ρωσικό αέριο θα συνεχίσει να αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των ευρωπαϊκών ενεργειακών προμηθειών, ωστόσο πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να σκεφτούμε για την ασφάλεια των προμηθειών ενέργειας γενικά, την ασφάλεια των προμηθειών αερίου... πρέπει να αφομοιώσουμε μαθήματα». Πρόσθεσε ότι ο υπό σχεδιασμό αγωγός για την παράδοση αερίου από την Κασπία στην Τουρκία και από εκεί στις ευρωπαϊκές αγορές, μπορεί να αποτελέσει μια πρώτη κίνηση «διαφοροποίησης» των πηγών ενέργειας για την ΕΕ.

Οι ρωσικές πωλήσεις καλύπτουν περίπου το 25% των αναγκών της Δυτικής Ευρώπης - ωστόσο η ποσότητα αυτή αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με αναλυτές. Το θέμα της ενέργειας θα συζητηθεί στην προσεχή σύνοδο κορυφής της ΕΕ (23-24 Μάρτη).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ