Κυριακή 18 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Ελάτε αύριο να σας ξεγεννήσουμε»!

Συγκλονιστικές καταγγελίες στο Συνέδριο των Μαιών

Πραγματοποιήθηκε το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιών - Μαιευτών, για πρώτη φορά από τις ίδιες τις μαίες, μόνο για τις μαίες. Κι αυτό είναι κάτι που τους έδωσε την ευκαιρία να μιλήσουν για πολλά κακώς κείμενα στον τόπο μας και να κάνουν συγκλονιστικές καταγγελίες για τα οργανωμένα σχέδια συμφερόντων που λυμαίνονται το χώρο της περιγεννητικής υγείας, με τεράστια κέρδη που συνεχώς γιγαντώνουν: Οι μεγαλοκαρχαρίες του ιατρικού κατεστημένου, που έχουν συμφέροντα από την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση της υγείας, θεριεύουν, εμφανίζοντας την εγκυμοσύνη και τον τοκετό (που είναι μια φυσιολογική διαδικασία) σαν αρρώστια! Ετσι, οι επιστήμονες μαίες, που είναι πέντε χιλιάδες στην Ελλάδα, δεν αξιοποιούνται, ετεροαπασχολούνται, υποαπασχολούνται, περιθωριοποιούνται, παροπλίζονται. Κι ας έχουν τετράχρονες σπουδές, εμπειρία και το πτυχίο τους είναι ισότιμο με τα πτυχία των μαιών σ' όλη την Ευρώπη.

Μια στις τρεις γεννά με καισαρική

Το συνέδριο γίνεται για να προβληματιστούν όχι μόνο οι «ειδικοί», όχι μόνο η πολιτεία, αλλά και το ευρύτερο κοινό, που πρέπει να ενημερωθεί ώστε ν' αλλάξουν πολλά. Οπως καταγγέλθηκε στο συνέδριο από την πρόεδρο του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών - Μαιευτών Ελένη Σαμαριτάκη, στην Ελλάδα γύρω στο 32% των γυναικών γεννάνε με καισαρική, ενώ ο μέσος όρος στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη είναι 9-13%.

Γίνονται περισσότερες από 200.000 εκτρώσεις το χρόνο σε αναλογία 100.000 γεννήσεων. Ο μητρικός θηλασμός αντιμετωπίζεται σαν παλιομοδίτικη συνήθεια, ενώ ανθεί η προβολή του ξένου γάλακτος - παρά το νόμο που τον απαγορεύει - κι αυτό προς όφελος των βιομηχανιών!

Η μαία - μαιευτής βρίσκεται απλός θεατής των γεγονότων, χωρίς να μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες προς όφελος της μητέρας και του παιδιού της. Κι αυτό παρότι η νομοθεσία κατοχυρώνει το δικαίωμά της να ασχοληθεί με δική της ευθύνη με την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, τη λοχεία και το νεογέννητο. Ωστόσο, δεν προσλαμβάνονται και δεν αξιοποιούνται οι μαίες, οι επισκέπτριες υγείας, οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι ψυχολόγοι που χρειάζονται για να στηρίξουν την Ελληνίδα. Ετσι, όσο θα περνάει ο καιρός, θα επιδεινώνεται το πρόβλημα που συνδέεται με το δημογραφικό (σήμερα αντιστοιχούν 1,5 παιδιά σε κάθε γυναίκα). Και όπως καταγγέλθηκε, τα δικαιώματα της μητέρας και του παιδιού θα αγνοούνται ή θα υποβαθμίζονται προς όφελος μιας τεχνοκρατικής αντιμετώπισης της μητρικής υγείας, που χρησιμοποιεί τη γυναίκα σαν άβουλο όργανο, χωρίς να παίρνει υπόψη τις ανάγκες και την ενημέρωσή της. Κι εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο στην Ελλάδα η απόφαση για καισαρική τομή μπορεί να ληφθεί μόνο από ένα γιατρό, ενώ στο εξωτερικό χρειάζεται να αποφασίσει ομάδα δυο - τριών επιστημόνων.

Οι μαίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ανάμεσα σε άλλα για την ενημέρωση σχετικά με τον οικογενειακό προγραμματισμό κι όμως αυτό δε γίνεται. Τουλάχιστον οι συνέπειες δε θα έπρεπε να προβληματίσουν τους πολιτικούς και την πολιτεία; Ηταν ένα ερώτημα που απασχόλησε το συνέδριο.

Βιομηχανία τοκετών

Η ιδιωτικοποίηση της περιγεννητικής φροντίδας, τονίστηκε, κοστίζει πολλά δισεκατομμύρια, που βέβαια βγαίνουν από τις τσέπες των πολιτών, της ίδιας της ελληνικής οικογένειας: Στα δημόσια μαιευτήρια γεννάνε κατά 85% γυναίκες πρόσφυγες, ενώ τα ιδιωτικά, που έχουν εμφάνιση πολυτελών ξενοδοχείων, είναι πανάκριβα και πληρώνονται συνήθως με στερήσεις ή από κάποια ιδιωτική ασφάλιση, επειδή εργάζεται εκεί ο γιατρός που παρακολουθεί τη μητέρα. Η πολιτεία - υπογραμμίστηκε - δεν ενημερώνει πως ο τοκετός δεν είναι ασθένεια και δε χρειάζεται ολική νάρκωση...

  • Ο μητρικός θηλασμός δεν προωθείται, αντίθετα στα νοσοκομεία ταΐζουν τα νεογέννητα με ζαχαρωμένο νερό και ξένο γάλα, με αποτέλεσμα να εθίζονται σ' αυτά! Τεράστια ποσά ξοδεύονται για τη διαφήμιση του ξένου γάλακτος για τα νεογέννητα, παρότι απαγορεύεται στη χώρα μας και έξω χορηγείται μόνο με συνταγή γιατρού (που γράφει το λόγο για τον οποίο το παιδί δε θηλάζει). Γιατί το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη και η πιο πλήρης τροφή και δε συγκρίνεται με αυτό των γαλακτοβιομηχανιών. Κι ενώ σε νοσοκομεία άλλων χωρών προωθείται ο μητρικός θηλασμός, εδώ δίνονται εξ αρχής λανθασμένες οδηγίες στις μητέρες και υποβαθμίζεται ο ρόλος της μαίας.
  • Στη χώρα μας ενώ υπάρχουν μεγάλες ανάγκες και ελλείψεις, οι μαίες παροπλίζονται. Νεαρές μαίες έχουν αποσπαστεί σε νομαρχίες και γραφεία υπουργών. Σε δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις και δεν προσλαμβάνονται, ενώ στα ιδιωτικά μαιευτήρια, που δεν ελέγχονται, εκβιάζονται να δεχτούν πράγματα που δεν πρέπει.
  • Στο μεταξύ στον τόπο μας κάνουν θραύση οι προκλητοί τοκετοί (συνήθως η φράση: «Ελάτε αύριο να σας ξεγεννήσουμε»), τα φάρμακα και η νάρκωση χρησιμοποιούνται κατά κόρο, οι γυναίκες δεν είναι ενημερωμένες για το τι πρέπει να προσέξουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι 97% των γυναικών στη Γαλλία γεννάνε χωρίς να τις «κόψουν», ενώ το 98% στην Ελλάδα - αντίθετα - τις «κόβουν» όπως επισημάνθηκε.
Και μαιευτήριο στο ...Χρηματιστήριο

Ακόμα για την «επιτάχυνση» του τοκετού χρησιμοποιούνται εκτός νοσοκομείου φάρμακα που απαγορεύονται εντός νοσοκομείου, γιατί προκαλούν ταχυκαρδίες ή βραχυκαρδίες, που έχουν σχέση με την εγκεφαλική λειτουργία. Δύο ακόμα καταγγελίες που ακούστηκαν: Το ιδιωτικό μαιευτήριο «Ιασώ» μπήκε στο Χρηματιστήριο, «κάτι που δεν έχει γίνει πουθενά στον κόσμο», μια και ο νόμος δεν επιτρέπει καμιά μορφή εμπορευματοποίησης της υγείας με τέτοιους τρόπους. Κι ακόμα: τα δύο πρώτα βρέφη που γεννήθηκαν σε καταυλισμούς σεισμοπαθών χρειάστηκε να «πληρωθούν» από τους γονείς τους, αν και οι γιατροί εργάζονταν σε δημόσιο μαιευτήριο. Η μια περίπτωση ήταν στο στρατόπεδο Καποτά, όπου οι γονείς έδωσαν την επιχορήγηση των 200.000 δραχμών συν ακόμα πενήντα χιλιάδες δραχμές στο μαιευτήρα!

Μια πολύ σημαντική έρευνα για την περιγεννητική φροντίδα στην Ελλάδα, που ξεκίνησε το 1983 από την παιδίατρο Χρύσα Μπακούλα, δεν μπόρεσε να συνεχιστεί - απειλήθηκε ακόμα και η ζωή της ερευνήτριας.


Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ