Τρίτη 17 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Ψευτοεπιχειρήματα δικομματικής χορωδίας...

Τι ωραία χορωδία κάνουν, αυτές τις μέρες, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όταν βρίσκονται σε κοινές συζητήσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος και ειδικά για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Οποιοι εκπρόσωποί τους κι αν συζητούν, στο θέμα αυτό «τα βρίσκουν» απόλυτα, ούτε καν τσακώνονται για το ποιος θα κάνει πρώτη και ποιος δεύτερη φωνή... «Είναι επιβεβλημένο» λέει ο ένας, «είναι αναγκαίο» συμπληρώνει ο άλλος... «Ηδη, καθυστερήσαμε να τα θεσμοθετήσουμε» λέει ο ένας, «τώρα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες» συμπληρώνει ο άλλος...

Ενα από τα συνηθισμένα επιχειρήματα, που χρησιμοποιούν υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, είναι ότι θα ανακόψουν τη φοιτητική μετανάστευση προς το εξωτερικό και δε θα ξοδεύονται σε άλλες χώρες χρήματα για σπουδές, αλλά θα ξοδεύονται στη χώρα μας προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Ας σκεφτούμε, όμως, στις τσέπες ποιανού θα μπαίνουν αυτά τα λεφτά; Τι όφελος θα έχει ο Ελληνας εργαζόμενος, όταν θα θησαυρίζει ακόμα ένας επιχειρηματίας (είτε Ελληνας, είτε ξένος) ή μια πολυεθνική, πουλώντας πτυχία στη χώρα μας; Μήπως θα μοιραστούν τα κέρδη τους με το λαό; Οσα τέτοια «πανεπιστήμια» κι αν ανοίξουν (η ελληνική αγορά είναι μικρή και ήδη υπάρχουν πάνω από 30 πανεπιστήμια και ΤΕΙ!), οι θέσεις εργασίας που θα προσφέρουν θα είναι μηδαμινές μπροστά στις χιλιάδες των ανέργων που μετράμε.

Οσο για το καθαρά «μεταναστευτικό» μέρος, τη δυνατότητα, δηλαδή, τα παιδιά να σπουδάζουν στον τόπο που ζουν, πρόκειται πάλι για μύθο. Κανένας επιχειρηματίας δε θα ρισκάρει να φτιάξει ιδιωτικό πανεπιστήμιο σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, αλλά θα προτιμηθούν τα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως η Αθήνα. Ηδη, τα κολέγια που διαφημίζονται ως «πανεπιστήμια» είναι συγκεντρωμένα στην πρωτεύουσα. Αρα, η εσωτερική «φοιτητική μετανάστευση» θα παραμείνει και θα ενταθεί κι όπως έχουν δείξει πολλές έρευνες, το κόστος σπουδών για μια οικογένεια που σπουδάζει ένα παιδί σε άλλη πόλη εντός Ελλάδας με αυτό που έχει αν το σπουδάζει στο εξωτερικό είναι λίγο - πολύ το ίδιο!

Η ΠΑΣΟΚονεοδημοκρατική χορωδία χρησιμοποιεί επίσης το ψευτοεπιχείρημα ότι με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα περιοριστεί η διαρροή επιστημόνων και ερευνητών προς το εξωτερικό. Αραγε, ποια είναι τα προβλήματα των επιστημόνων, που απασχολούνται σε ιδρύματα του εξωτερικού και επιλέγουν να μην επιστρέψουν στη χώρα μας; Δεν είναι οι χαμηλές αποδοχές των εργαζομένων στα ελληνικά πανεπιστήμια (σε σχέση με τις αντίστοιχες του εξωτερικού); Δεν είναι η κατάφωρη υποχρηματοδότηση της έρευνας από το κράτος; Δεν είναι η γενικότερη υποβάθμιση που φέρνει στην ανώτατη εκπαίδευση και στα ιδρύματα η κυβερνητική πολιτική όλων των τελευταίων χρόνων (και επί ΠΑΣΟΚ και επί ΝΔ);

Η πολιτική τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ δεν είναι προσανατολισμένη να λύσει αυτά τα προβλήματα, είναι όμως σταθερά προσανατολισμένη στην κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης. Μόνο που η δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, όχι μόνο δε θα λύσει προβλήματα, αλλά θα εντείνει την πορεία ιδιωτικοποίησης πλευρών της λειτουργίας και των ίδιων των δημόσιων πανεπιστημίων. Γι' αυτό και ο λαός, όχι μόνο δεν έχει τίποτα να κερδίσει από τους επιχειρηματίες που θα πουλούν πτυχία, αλλά έχει να χάσει από το επίπεδο και τον έστω και κουτσουρεμένο σήμερα δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης.


Γ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ