Τρίτη 17 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Κινητοποιήσεις κατά της χρήσης του ΠΕΤ - ΚΟΚ

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν την πάλη τους για να σταματήσει η καύση του ρυπογόνου και επικίνδυνου για την υγεία υλικού ΠΕΤ - ΚΟΚ από βιομηχανίες της περιοχής είναι οι κάτοικοι και οι φορείς της Λάρισας, που, εδώ και καιρό, έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις, απαιτώντας από την κυβέρνηση και τους τοπικούς αρμοδίους να πάρουν, επιτέλους, μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής σε βάρος της δημόσιας υγείας.

Προχτές Κυριακή, κάτοικοι της περιοχής Ομορφοχωρίου και εκπρόσωποι μαζικών φορέων του νομού πραγματοποίησαν δυναμική συγκέντρωση στο κέντρο του χωριού, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, να δώσει την άδεια χρήσης του ΠΕΤ - ΚΟΚ στην κεραμοποιία της Λάρισας «TERRA AE», καθώς και για την πεισματική και, εν πολλοίς, ύποπτη, άρνηση του υπουργείου να άρει την έγκρισή του. Μάλιστα, όπως κατήγγειλαν, η κυβέρνηση, αντί να «κάνει πίσω», δρομολογεί την έγκριση άδειας χρήσης ΠΕΤ - ΚΟΚ και σε άλλες βιομηχανίες της περιοχής - όπως, π.χ., στην κεραμοποιία «Αλφα Κεράμικα», στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, στην επιχείρηση «Σολωμός» - γεγονός που μαρτυρά ότι οι κυβερνώντες, προκειμένου να εξυπηρετήσουν επιχειρηματικά συμφέροντα, δε διστάζουν να δημιουργήσουν κινδύνους για την υγεία του λαού.

Μιλώντας στην προχτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ο Χρ. Χαλκιάς, νομαρχιακός σύμβουλος Λάρισας, υπογράμμισε ότι η πάλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των φορέων δε θα σταματήσει, αν δε λυθεί το πρόβλημα και κάλεσε τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης κι όλων των φορέων να πάρουν συγκεκριμένη θέση επί του θέματος. «Προτιμούμε να χάσουμε τις δουλιές μας, παρά να δουλεύουμε, μέσα ...στον καρκίνο», είπε ο Τ. Μπισμπίκης, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Κεραμοποιών Ελλάδας, ενώ ο δήμαρχος Πλατυκάμπου, Αλ. Χονδρονάσιος, τόνισε: «Θέλουμε να λειτουργούν οι επιχειρήσεις, αλλά όχι σε βάρος της υγείας μας».

Στην παρέμβασή του, ο Τ. Αφέντης, μεταλλειολόγος μηχανικός και μέλος του ΔΣ του ΤΕΕ, ανέλυσε τους κινδύνους που συνεπάγεται η καύση του ΠΕΤ - ΚΟΚ, σημειώνοντας ότι συντελείται έγκλημα σε βάρος της δημόσιας υγείας. Το εν λόγω καύσιμο υλικό αποτελεί απόβλητο της επεξεργασίας του αργού πετρελαίου και είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο σε θείο, βαριά μέταλλα (όπως καρκινογόνο νικέλιο και ερεθιστικό βανάδιο), τέφρα και πολυχρωματικούς καρκινογόνους υδρογονάνθρακες.

Στο μεταξύ, η εταιρία «TERRA AE» επιχειρεί, με συνεχείς ανακοινώσεις της στον τοπικό Τύπο, να δικαιολογήσει τη χρήση του επικίνδυνου υλικού, επικαλούμενη την έγκριση που έχει από τα αρμόδια υπουργεία και ισχυριζόμενη ότι διαθέτει μετρήσεις που δείχνουν πως η καύση του ΠΕΤ - ΚΟΚ είναι ακίνδυνη! Ταυτόχρονα, περνάει στην αντεπίθεση, κατηγορώντας τους φορείς του νομού που οργανώνουν τις κινητοποιήσεις ότι υποκινούνται από την ανταγωνίστριά της κεραμοποιία «Αλφα Κεράμικα»! Ομως, όπως δηλώνουν οι εκπρόσωποι των φορέων, «υποκινούνται» μόνο από την αγωνία και το φόβο τους για τις επιπτώσεις της καύσης του ΠΕΤ-ΚΟΚ στη δημόσια υγεία και καταγγέλλουν τον επιχειρηματικό ανταγωνισμό, που στοχεύει στην αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών σε βάρος της υγείας των εργαζομένων και του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ