Τρίτη 17 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΣΑΝΤΑ ΚΙΛΚΙΣ
Μεγάλες ζημιές από «ελεγχόμενη» έκρηξη

Motion Team

Περισσότερα από 50 σπίτια υπέστησαν ζημιές από το ισχυρό ωστικό κύμα, που προκάλεσαν οι δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν το πρωί του Σαββάτου σε εργοστάσιο πυρομαχικών στο Δήμο Γαλλικού του Κιλκίς, στη διάρκεια «ελεγχόμενης» καταστροφής των πυρομαχικών.

Παρά τρίχα δε θρηνήσαμε θύματα, αφού 4 άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά, εκ των οποίων οι δύο, εργαζόμενοι της επιχείρησης, μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στο Νοσοκομείο του Κιλκίς.

Το εργοστάσιο παραγωγής και εμπορίας εκρηκτικών υλών «ΕΤΒΕ ΑΕ» βρίσκεται ανάμεσα στους οικισμούς Νέας Σάντας και Μάνδρας Κιλκίς, περιοχές όπου προκλήθηκαν και οι ζημιές.

Το εργοστάσιο είχε σταματήσει να λειτουργεί από το Σεπτέμβρη του 2004 και χθες έληξε και η άδεια λειτουργίας του. Το οικόπεδο έχει πουληθεί από την ΕΤΒΕ ΑΕ σε ιδιώτη, ο οποίος σκοπεύει να το αξιοποιήσει οικιστικά.

Το Σάββατο άρχισε η προγραμματισμένη καταστροφή των πυρομαχικών που είχαν απομείνει στους χώρους του εργοστασίου, λόγω λήξης της ημερομηνίας ισχύος τους. Οπως ανακοίνωσε η Αστυνομική Διεύθυνση Κιλκίς, η καταστροφή των υλικών γινόταν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέσα στο εργοστάσιο. «Η καύση γινόταν παρουσία χημικού - εκπροσώπου της επιχείρησης, δύο (2) εργαζομένων αυτής και του διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Νέας Σάντας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρία θα έπρεπε να έχει ενημερώσει και την Πυροσβεστική Υπηρεσία και να ζητήσει την παρουσία δύναμής της στο χώρο του εργοστασίου σε όλη τη διάρκεια καταστροφής των πυρομαχικών. Ομως, όπως ανακοινώθηκε, η ΠΥ ενημερώθηκε μόνον όταν κλήθηκε να σβήσει τη φωτιά που εκδηλώθηκε από τις εκρήξεις.

Οι κάτοικοι τρομοκρατήθηκαν. Από το ωστικό κύμα προκλήθηκαν ζημιές σε παράθυρα, πόρτες και μπαλκονόπορτες, εσωτερικά και εξωτερικά κουφώματα, παντζούρια σπιτιών και επαγγελματικών χώρων.

Αρχισαν να εγκαταλείπουν τα χωριά φοβούμενοι το χειρότερο. «Πήγαν» 15 χρόνια πίσω, όταν εξαιτίας μεγάλης έκρηξης στο εργοστάσιο έχασαν τη ζωή τους 4 εργάτες. Τότε είχαν ξεσηκωθεί και απαίτησαν να σταματήσει η λειτουργία του εργοστασίου και να απομακρυνθούν τα επικίνδυνα υλικά. Η επιχείρηση συνέχισε να λειτουργεί. Τελευταία είχε σταματήσει το τμήμα παραγωγής και λειτουργούσε κυρίως ως αποθήκη εμπορίας εκρηκτικών υλών.

Μετά το ατύχημα του Σαββάτου, η Αστυνομία βεβαιώνει πως πυροτεχνουργοί της υπηρεσίας της έκαναν αυτοψία στο χώρο και διαπίστωσαν πως πλέον είναι «καθαρός».

Η Εισαγγελία Κιλκίς διέταξε προανάκριση για τη διερεύνηση και απόδοση των ευθυνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ