Τρίτη 17 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Σε ρόλο χωροφυλακής

Σε «μακρύ χέρι» της ΕΛ.ΑΣ. μετατρέπεται όλο και περισσότερο η Δημοτική Αστυνομία, αφού αναλαμβάνει μια σειρά δευτερεύουσες δραστηριότητές της. Την ίδια στιγμή, μοιράζει χιλιάδες κλήσεις στους Αθηναίους, εκτελώντας χρέη εισπράκτορα. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η δήμαρχος Αθηναίων Ντ. Μπακογιάννη, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου με θέμα τη Δημοτική Αστυνομία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα είπε η ίδια, η Δημοτική Αστυνομία:

- Πραγματοποιεί σε ημερήσια βάση 154 περιπολίες σε κεντρικούς δρόμους και στις γειτονιές της πόλης.

- Από την 1η Ιουλίου μέχρι και 31 Δεκέμβρη του 2005, κατέγραψε εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων 81.201 παραβάσεις, για «αντικανονική και αντικοινωνική στάθμευση».

- Στο ίδιο χρονικό διάστημα επιβλήθηκαν 717 πρόστιμα για παραβιάσεις του κανονισμού καθαριότητας.

Η Δημοτική Αστυνομία ενισχύθηκε όχι μόνο σε έμψυχο δυναμικό, αλλά και στην υλικοτεχνική υποδομή, με προμήθεια αυτοκινήτων, τη μηχανοργάνωση της υπηρεσίας κλπ. Ομως, κάτι που παρέλειψαν να αναφέρουν η Ντ. Μπακογιάννη και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θ. Σκυλακάκης, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ήταν ότι αυτή η ενίσχυση συνδυάστηκε και με αύξηση των αρμοδιοτήτων. Ετσι, προσλήφθηκαν 495 δημοτικοί αστυνομικοί, που ενίσχυσαν τους 170 που ήδη υπήρχαν στην υπηρεσία. Παράλληλα, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας για την κοινή δράση ΕΛ.ΑΣ. και Δημοτικής Αστυνομίας, που προβλέπει από κοινού οργανωμένες δράσεις.

Πάντως, η Δημοτική Αστυνομία εκτελεί και χρέη εισπράκτορα. Είναι ενδεικτικό ότι για το 2005 εισέπραξε 21,03 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2006 προβλέπονται έσοδα 20,8 εκατ. ευρώ!

Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, έχει διατρανώσει την αντίθεσή της σε αυτήν την προσπάθεια ενίσχυσης αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας. Μάλιστα, η «Συμπαράταξη» προκάλεσε και συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο με θέμα τη Δημοτική Αστυνομία, όπου ο επικεφαλής της, Σπ. Χαλβατζής, ζήτησε τη μετατροπή της σε υπηρεσία του δήμου που θα επιλαμβάνεται της υλοποίησης των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ