Τρίτη 17 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μπαράζ βομβών με 26 νεκρούς

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο βομβιστικές επιθέσεις στο νότιο Αφγανιστάν χτες Δευτέρα, μία ημέρα μετά το θάνατο ενός υψηλόβαθμου Καναδού διπλωμάτη και άλλων δύο τουλάχιστον πολιτών στην περιοχή. Επίσης, χτες έγινε γνωστό ότι εκτελέστηκε ένα πρώην στέλεχος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, ο μουλάς Αμπντουλ Σαμάντ Χάκσαρ, που είχε «αποστατήσει» και μεταπηδήσει στην κυβέρνηση του Χάμιντ Καρζάι.

Πιο συγκεκριμένα, τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 20 τραυματίστηκαν όταν βόμβα τοποθετημένη σε μοτοσικλέτα εξερράγη σε ανοιχτό χώρο όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άνθρωποι για ένα φεστιβάλ στο Σπιν Μπολντάκ, στη μεθόριο με το Πακιστάν. Νωρίτερα, ένας βομβιστής αυτοκτονίας έπεσε μπροστά σε ένα όχημα του στρατού του Αφγανιστάν στην Κανταχάρ -πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας - με αποτέλεσμα να βρει το θάνατο ο ίδιος, τρεις Αφγανοί στρατιώτες και δύο πολίτες. Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν διεκδίκησε την ευθύνη για την ενέργεια, από την οποία τραυματίστηκαν επίσης άλλοι τέσσερις Αφγανοί στρατιώτες και 10 πολίτες.

Στο μεταξύ, η καναδική κυβέρνηση επέμενε χτες ότι η δολοφονία ενός από τους κορυφαίους Καναδούς διπλωμάτες στο Αφγανιστάν «δε θα επηρεάσει τη δέσμευσή της στην ανοικοδόμηση» (διάβαζε, κατοχή) της χώρας. Ο πόλεμος στο νότιο Αφγανιστάν καλά κρατεί, παρ' όλη τη φιλολογία περί «ειρήνευσης» της χώρας, και παρ' όλη τη φημολογία περί «μετάβασης» της χώρας σε μια πολιτική διαδικασία, ρόλο «εξασφάλισης» της οποίας καλείται να αναλάβει το ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ