Παρασκευή 16 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Θανατηφόρο βακτήριο «σκοτώνει» ηρωινομανείς

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Οι ειδικές υγειονομικές αρχές εκτιμούν ότι έλυσαν το «μυστήριο» που κάλυπτε τον ξαφνικό θάνατο δεκάδων ηρωινομανών το τελευταίο διάστημα στη Βρετανία, αλλά και στην Ιρλανδία, αφού πιθανολογούν ότι ένα σπάνιο βακτήριο που ανιχνεύτηκε στα πτώματα έδωσε τη «χαριστική βολή» και έγινε τελικά η αιτία θανάτου των ηρωινομανών.

Πρόκειται για το βακτήριο, η επιστημονική ονομασία του οποίου είναι Clostridium novyi Τύπος Α, που εντοπίζεται συνήθως στο έδαφος, ακόμη και στη σκόνη, αλλά μπορεί να βρεθεί επίσης στα περιττώματα ζώων και είναι θανατηφόρο στο 50% των κρουσμάτων. Σε αυτό το βακτήριο οι υγειονομικές αρχές - η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Κάρντιφ στην Ουαλία και ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών στην Ατλάντα των ΗΠΑ - απέδωσαν το θάνατο 35 χρηστών ηρωίνης, αφού εντοπίστηκε ακόμη και μετά το θάνατό τους στους ιστούς που έχουν υποστεί βλάβη από το κιτρικό οξύ που χρησιμοποιούν οι χρήστες στις ενδομυϊκές ενέσεις που κάνουν. Οι ναρκομανείς που προσβάλλονται από το βακτήριο αυτό εμφανίζουν αρχικά πρήξιμο γύρω από το σημείο που εισάγεται η βελόνα στο δέρμα, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούν κιτρικό οξύ στις ενδομυϊκές ενέσεις ηρωίνης. Οι χρήστες ηρωίνης καταφεύγουν στις ενδομυϊκές ενέσεις όταν οι φλέβες τους έχουν καταστραφεί και δεν μπορούν να κάνουν πλέον ενέσεις σ' αυτές.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι το βακτήριο αυτό ευθυνόταν για το ξέσπασμα αεριογόνου γάγγραινας στη διάρκεια του Α` και του Β` Παγκοσμίου Πολέμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ