Πέμπτη 19 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΜΠΕΡΤΡΑΝ ΜΠΛΙΕ
Πόσο μ' αγαπάς

Μπερνάρ Καμπάν και... Μόνικα Μπελούτσι!
Μπερνάρ Καμπάν και... Μόνικα Μπελούτσι!
Μετά τον Αμερικανό διανοούμενο Γούντι Αλεν, ένας άλλος διανοούμενος σκηνοθέτης, ο Γάλλος Μπερτράν Μπλιε, έρχεται να μας πει και αυτός πως ενώ ο κόσμος καίγεται ο ίδιος, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, εξακολουθεί να χτενίζεται! Απ' όλα τα γεγονότα της τραγικής σημερινής Γαλλίας (ανεργία, ρατσισμός, φτώχεια, άστεγοι κλπ.), αυτός συγκινήθηκε από μια επίπλαστη φανταστική ιστορία! Μια ιστορία που θα είχε κάποια αξία στα αθώα, αν υπήρξαν ποτέ τέτοια, χρόνια. Μια ιστορία που θα μπορούσε να είχε γραφεί στα πρώτα βήματα του ρομαντισμού. Τότε που οι πόρνες και οι νταβατζήδες ήταν πηγή έμπνευσης για κάποιους «ταξιδεμένους» - και τότε - καλλιτέχνες! (Να θυμίσουμε εδώ πως όλα τα καλλιτεχνικά κινήματα της «ντεκαντάς» (decadence) είχανε πολύ γρήγορο τέλος;).

Ενας υπαλληλίσκος, θέλοντας να ζήσει το «όνειρο», σκαρφίζεται ένα ψέμα. Λέει πως κέρδισε ένα μεγάλο ποσό στο Λόττο. Μια «αγνή» πόρνη της Πλας Πιγκάλ (θου, «Κύριε»!) τσιμπάει! Δέχεται να συζήσει μαζί του μέχρι να τελειώσουν τα χρήματα. Πολύ γρήγορα, όμως, τον ερωτεύεται. Οχι για τα λεφτά του, αλλά για την καλή του καρδιά, την τρυφερότητά του και την ερωτική του δεινότητα. Και ενώ τα πράγματα θα πηγαίνανε «κατ' ευχήν», παρεμβαίνει ο νταβατζής της αγνής πόρνης και τα κάνει σκ...! Στο τέλος, βέβαια, θα νικήσει ο έρωτας! (Οι «φωτιές» που άναψαν πριν από κάποιο διάστημα στη Γαλλία, δεν προκλήθηκαν από την ταινία! Είχαν τους δικούς τους κοινωνικο-πολιτικούς λόγους και τα δικά τους κίνητρα. Κίνητρα που δεν αφορούν τον κινηματογράφο, έτσι δεν είναι, κύριε Μπλιε;).

Ποιος σοβαρός άνθρωπος θα αφήσει το γάμο (προβλήματα) και θα πάει για πουρνάρια (επίπλαστες ιστοριούλες, για να περνάει η ώρα); Να είναι, τάχα, αθώα όλα αυτά τα καλλιτεχνικά έργα που σφυρίζουν αδιάφορα, ενώ μας έχει πνίξει η μπόχα; Αλλά και αθώα να είναι, δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά! Η τέχνη δεν είναι ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν παυσίπονο!

Παίζουν: Μόνικα Μπελούτσι, Μπερνάρ Καμπάν, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Ζαν-Πιερ Νταρουσέν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ