Παρασκευή 20 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Γνώριζαν και αυτοί τις αερομεταφορές της CIA

Σχέδιο με βάση τις «τρομοσυμφωνίες» με τις ΗΠΑ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ουκ ολίγες φορές οι Βρετανοί αξιωματούχοι διαψεύδουν, για να διαψευστούν λίγο αργότερα από τα στοιχεία και να αναγκαστούν να ανακατασκευάσουν τις διαψεύσεις. Η πρακτική αυτή έχει εφαρμοστεί πολλάκις στην περίπτωση των μυστικών αερογραμμών της CIA και τη χρήση του βρετανικού εδάφους. Για να φτάσουν στο σημείο να παραδεχτούν τουλάχιστον δύο τέτοιες περιπτώσεις. Μέχρι χτες, όπου το περιοδικό «Νιου Στέιτσμαν» (αναδημοσίευσε ο «Γκάρντιαν»), αποκάλυψε κυβερνητικό μνημόνιο, εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών (Φόρεϊν Οφις) με ημερομηνία 7/12/2005, όπου δίνονται οδηγίες στον υπουργό και την κυβέρνηση πώς να χειριστεί το θέμα. Λέγεται χαρακτηριστικά, στην περίπτωση που η κυβέρνηση κληθεί να απαντήσει σε πιεστικές ερωτήσεις του Τύπου και της αντιπολίτευσης σχετικά με αυτήν την πτυχή της αμερικανικής «αντιτρομοκρατικής» πολιτικής: «Θα πρέπει να αποφύγουμε να αναγκαστούμε να μπούμε σε λεπτομέρειες, και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε θέμα, τονίζοντας παράλληλα τους ισχυρούς λόγους για τη στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, στο πλαίσιο των νόμιμων υποχρεώσεών μας».

Προφανώς, για να κρατάει και κάποια προσχήματα, το έγγραφο αναφέρει ότι πιθανότατα η πρακτική αυτή (της χρήσης αεροδρομίων για τις αερομεταφερόμενες φυλακές της CIA με «ύποπτους για τρομοκρατία») είναι παράνομη σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο: «Διενεργούμε επείγουσα εξέταση στα αρχεία. Δεν μπορούμε να πούμε ότι δε δεχτήκαμε αίτηση για τη χρησιμοποίηση του βρετανικού εδάφους» και συνεχίζει, «τα στοιχεία που έχουμε ανακαλύψει μέχρι στιγμής οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι πιθανόν να υπήρξαν περισσότερες των δύο περιπτώσεων στις οποίες αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων».

Ο υπουργός Εξωτερικών επικαλέστηκε ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων δύο περιπτώσεις μεταφοράς, κατά τις οποίες έγινε δεκτό αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών και οι οποίες χρονολογούνται από το 1998, δηλαδή επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον. Κάτι βέβαια, που αποφεύγει να απαντήσει στη σημερινή βεβαιωμένη «αντιτρομοκρατική» συνεργασία ΗΠΑ - Βρετανίας.

Η δημοσίευση του μνημονίου προκάλεσε την μήνιν της βρετανικής αντιπολίτευσης που ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση. «Φαίνεται ότι υπάρχουν σοβαρές ανακρίβειες στην εκδοχή της κυβέρνησης», δήλωσε στο BBC ο Μ. Κάμπελ, ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, ζητώντας από τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ να δώσει εξηγήσεις ενώπιον του Κοινοβουλίου. Ενώ από την πλευρά του ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών του Συντηρητικού Κόμματος Ουίλιαμ Χέιγκ τόνισε ότι «αυτό το μνημόνιο απαιτεί εξηγήσεις από το Φόρεϊν Οφις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ