Παρασκευή 20 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Παραμένει το αδιέξοδο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ, ΤΕΧΕΡΑΝΗ, ΛΟΝΔΙΝΟ, ΠΕΚΙΝΟ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο Πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ συναντήθηκε χτες με τον Σύρο ομόλογό του Μπάσαρ αλ Ασαντ στη Δαμασκό. Οι δύο άνδρες κάλεσαν η «εξάλειψη των πυρηνικών όπλων» στη Μέση Ανατολή «να αρχίσει από το Ισραήλ». Πράγμα που, φυσικά, ουδείς στη Δύση συζητά. Ακόμη, οι δύο πλευρές συνήψαν οικονομικές και πολιτικές συμφωνίες.

Εν τω μεταξύ, ο Αλί Λαριτζάνι, ο κορυφαίος διαπραγματευτής του Ιράν, όσον αφορά στο πυρηνικό του πρόγραμμα, έκανε χτες στο BBC την τοποθέτηση ότι η Τεχεράνη «είναι έτοιμη να αποδεχτεί συμβιβαστική λύση», αλλά πρόσθεσε ότι δε θα πάψουν οι «έρευνες για την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου» και οι δυτικές χώρες «δε θα πρέπει να το ζητούν».

Η τοποθέτηση αυτή δεν αλλάζει τα δεδομένα εν όψει της συνόδου του συμβουλίου της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στις 2 Φλεβάρη, στην οποία η τρόικα της ΕΕ και οι ΗΠΑ αξιώνουν την παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με στόχο την επιβολή κυρώσεων. Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία καθώς και οι ΗΠΑ εμμένουν στη θέση πως «δεν υπάρχει πλέον περιθώριο» για διαπραγματεύσεις και έχουν ήδη καταρτίσει σχέδιο απόφασης παραπομπής.

Η Κίνα κάλεσε εκ νέου χτες για «αυτοσυγκράτηση» και «διπλωματικές διαπραγματεύσεις».

Ωστόσο, το Ιράν προειδοποίησε ξανά χτες ότι θα ξεσπάσει πετρελαϊκή κρίση αν επιβληθούν κυρώσεις κατά του Ιράν σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμά του, σύμφωνα με δηλώσεις του Ιρανού υπουργού Οικονομίας Νταβούντ Ντανές -Τζαφαρί, που μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA. Ταυτόχρονα, η Τεχεράνη άρχισε να λαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό της ζημιάς από ενδεχόμενες κυρώσεις: Το Ανώτερο Συμβούλιο για την Εθνική Ασφάλεια στο Ιράν διέταξε τις ιρανικές τράπεζες να κλείσουν τους λογαριασμούς τους σε συνάλλαγμα που έχουν σε ευρωπαϊκές τράπεζες, εξαιρουμένων των ελβετικών, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα αλ-Σαρκ αλ-Αουσάτ.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι διαμήνυε χτες ότι οι ΗΠΑ «δε θα υποκύψουν» στις «ιρανικές απειλές», δίνοντας το στίγμα των πιο ακραίων κύκλων εντός της αμερικανικής κυβέρνησης, που μοιάζουν να οδεύουν ολοταχώς προς αναμέτρηση...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν ρίχνει κι άλλο «λάδι στη φωτιά» (2024-04-20 00:00:00.0)
Ο Τραμπ ανακοίνωσε την απόσυρση των ΗΠΑ (2018-05-09 00:00:00.0)
«Οχι» σε διάλογο υπό πίεση (2009-12-04 00:00:00.0)
Στο «κόκκινο» η ένταση (2007-03-27 00:00:00.0)
Διπλωματία των απειλών (2006-01-18 00:00:00.0)
Εντείνονται διαβουλεύσεις, πιέσεις και διαρροές (2005-09-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ