Παρασκευή 20 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΠΑΛ
Νέο κατασταλτικό όργιο

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Οι κατασταλτικοί μηχανισμοί της διορισμένης πραξικοπηματικά από τον βασιλιά Γκιανέντρα «κυβέρνησης» του Νεπάλ τέθηκαν χτες σε δράση, διακόπτοντας τη λειτουργία των σταθερών και κινητών τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων, και αμέσως μετά, συλλαμβάνοντας τουλάχιστον 100 ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης --περισσότερες πληροφορίες δεν έγιναν γνωστές -- και εκατοντάδες διαδηλωτές, μία ημέρα πριν την πραγματοποίηση της σχεδιαζόμενης κινητοποίησης για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς και το BBC, στην πρωτεύουσα της χώρας κηρύχτηκε πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας για την Παρασκευή. Ωστόσο, τα κόμματα της (νόμιμης) αντιπολίτευσης σχεδίαζαν να αψηφήσουν την απαγόρευση διαδηλώσεων που έχει επιβληθεί και να προχωρήσουν σε μια νέα διαδήλωση με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων εναντίον της παρωδίας τοπικών εκλογών που σχεδιάζει η «κυβέρνηση» υπό τον Γκιανέντρα.

Οι αρχές ισχυρίστηκαν ότι ο λόγος της νέας εκστρατείας καταστολής εξαπολύθηκε «προληπτικά», λόγω «πληροφοριών» ότι μαοϊκοί αντάρτες σχεδίαζαν να παρεισφρήσουν στις τάξεις των διαδηλωτών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας χαρακτήρισε, με ανακοινωθέν του, «λυπηρές» τις ενέργειες της «κυβέρνησης» του Νεπάλ, προσθέτοντας ότι προκαλούν «μεγάλη ανησυχία» στο Νέο Δελχί.

Την 1η Γενάρη, έληξε η εκεχειρία που είχαν κηρύξει προ τεσσάρων μηνών οι αντάρτες. Εκτοτε, έχουν σκοτωθεί σε μάχες 45 άνθρωποι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ