Σάββατο 28 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΑΓΓΕΛΟΥ ΤΖΕΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΒΟ
Πείτε «Oχι» στην αυταπάτη των αναθέσεων

Για την πραγματική στόχευση του νόμου, που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση, συζήτησε με τους εργαζόμενους ο βουλευτής του ΚΚΕ

Σήμερα είναι αναγκαία όσο ποτέ, η πάλη των εργαζομένων για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ), την επιστροφή του ελέγχου της στο Δημόσιο κατά 100%, και τη λειτουργία της μέσα στο πλαίσιο ενός Ενιαίου Κρατικού Φορέα Αμυντικής Βιομηχανίας. Μέσα από ένα τέτοιο πλαίσιο λειτουργίας μπορούν να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων για πλήρη και σταθερή δουλιά και ταυτόχρονα η ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες της χώρας για την εξασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας.

Τα παραπάνω σημείωσε, μιλώντας με τους εργαζόμενους και τα μέλη του ΔΣ του Σωματείου της ΕΛΒΟ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, που περιόδευσε χτες στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στη Θεσσαλονίκη.

Αφορμή για τη νέα επίσκεψη του ΚΚΕ στην ΕΛΒΟ, αποτέλεσε η ψήφιση του νόμου για τις προμήθειες στον τομέα της εθνικής άμυνας, με τον οποίο διαφώνησε το ΚΚΕ. Ενας νόμος κομμένος και ραμμένος στην καλύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων που μάλιστα δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό Αμυνας στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας» να επιλέγει τους προμηθευτές, στους οποίους θα γίνεται ανάθεση των συμβάσεων για την εκτέλεση παραγγελιών. Ο σχετικός νόμος πέρασε με πρόσχημα την πρόκριση σε τέτοιες αναθέσεις των επιχειρήσεων που σήμερα ελέγχονται από το Δημόσιο, όπως π.χ. η ΕΛΒΟ. Και παρουσιάστηκε ως μέριμνα για την εξασφάλιση της λειτουργίας της επιχείρησης και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων.

Στην πραγματικότητα και με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση κάθε επιχείρησης στρατηγικού χαρακτήρα, αλλά και με ήδη εκχωρημένο το 49% της ΕΛΒΟ σε ιδιώτες, με το σχετικό νόμο δε διασφαλίζεται ούτε ο δημόσιος χαρακτήρας των αμυντικών βιομηχανιών ούτε φυσικά κατοχυρώνονται τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Αλλωστε, οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ εδώ κι ένα χρόνο εξακολουθούν να βρίσκονται σε εργασιακή ανασφάλεια, με τον κίνδυνο των απολύσεων (εθελούσιες ή μη) να κρέμεται πάνω από το κεφάλι τους. Σίγουρα, όμως, με αυτόν το νόμο διασφαλίζεται η πλήρης αδιαφάνεια στις αμυντικές προμήθειες και η κερδοφορία των επιχειρηματικών συμφερόντων ντόπιων και ξένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η πείρα από την απαξίωση της ΕΛΒΟ να αξιοποιηθεί μπροστά στις κάλπες (2019-01-22 00:00:00.0)
Καμιά ιδιωτικοποίηση δεν έχει όφελος για το λαό (2012-09-07 00:00:00.0)
Υπάρχει και άλλος δρόμος ανάπτυξης (2009-09-29 00:00:00.0)
Προμήθεια 2.000 τζιπ για το στρατό από την ΕΛΒΟ (1997-12-24 00:00:00.0)
Ανησυχούν για τις στρατιωτικές προμήθειες (1995-01-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ