Τρίτη 31 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι στα καύσιμα

Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Το ζήτημα της ελάφρυνσης των εργαζομένων και των οικογενειών τους από το κόστος των καυσίμων έφερε στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος. Στην Ερώτηση επισημαίνεται: «Η αύξηση της τιμής των καυσίμων αποτελεί καθαρή ληστεία του λαϊκού εισοδήματος που γίνεται αφ' ενός από τους μονοπωλιακούς ομίλους διύλισης και εμπορίας και αφ' ετέρου από το κράτος, μέσω της έμμεσης φορολογίας.

Αποτελεί παράλληλα κραυγαλέα διάψευση της κυβερνητικής προπαγάνδας για τα υποτιθέμενα οφέλη της λαϊκής κατανάλωσης, που δημιουργεί ο ανταγωνισμός των ιδιωτικών ομίλων στο πλαίσιο της "απελευθερωμένης αγοράς" ενέργειας.

Η συγκεκριμένη επίθεση στο λαϊκό εισόδημα εκδηλώνεται την ώρα που, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, 800.000 λαϊκά νοικοκυριά βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Την ίδια στιγμή, λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου και γενικότερα των καυσίμων, το Ελληνικό Δημόσιο έχει αυξήσει τα έσοδά του από τη φορολογία κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, τη στιγμή που η χώρα μας παρουσιάζει αισθητά μεγαλύτερο βαθμό εξάρτησης από τις εισαγωγές πετρελαίου από τον ευρωενωσιακό μέσο όρο, δυναμώνουν οι πιέσεις διεθνών ομίλων, προκειμένου να τους παραχωρηθούν τα δικαιώματα έρευνας, εξόρυξης και αξιοποίησης των πετρελαϊκών αποθεμάτων της χώρας».

Για τους λόγους αυτούς ερωτώνται οι υπουργοί:

  • «Σκοπεύει και με ποια μέτρα να αναλάβει η κυβέρνηση την κρατική ευθύνη για την έρευνα και αξιοποίηση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της χώρας;
  • Θα δρομολογήσει άμεσα τη μείωση της έμμεσης φορολογίας στα καύσιμα για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και ιδιαίτερα στο πετρέλαιο θέρμανσης, με στόχο την πλήρη κατάργησή της και θα προχωρήσει στην άμεση ενίσχυση των χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων με 300 ευρώ, καθώς και των ανέργων με 400 ευρώ για να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα έξοδα για το πετρέλαιο θέρμανσης»;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ