Τρίτη 31 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της δακοκτονίας

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης μετέφερε στη Βουλή την αντίθεση των ελαιοπαραγωγών στα σχέδια ανάθεσης της δακοκτονίας στους ιδιώτες

Την απαίτηση των ελαιοπαραγωγών να παραμείνει η δακοκτονία στην ευθύνη του Δημοσίου και όχι να περάσει στους ιδιώτες, με «παράθυρο» την απόδοσή της στους ελαιουργικούς συνεταιρισμούς, μετέφερε χθες στη Βουλή, με Ερώτησή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης.

Πάντως, ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο άφησε ο υπουργός Γεωργίας, Αλέξανδρος Κοντός, αρκούμενος να δηλώσει πως το υπουργείο στοχεύει «να συνεχίσουμε το ισχύον σύστημα και τη χρονιά αυτή», προσθέτοντας ότι «η δακοκτονία γίνεται αρκετά καλά, αν και υπάρχουν σε ορισμένες περιπτώσεις παράπονα». Οσον αφορά τις παρακρατήσεις που γίνονται στους ελαιοπαραγωγούς, σημείωσε ότι «ανακυκλώνονται και έχουν σαν στόχο της ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των ίδιων των παραγωγών».

Ανταπαντώντας, ο Σταύρος Σκοπελίτης αναφέρθηκε στην περίπτωση της προηγούμενης κυβέρνησης και το ελαιουργικό μητρώο, λέγοντας πως «μέσω των συνεταιριστικών οργανώσεων πήγε στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου». Αναφερόμενος στη δακοκτονία, επισήμανε ότι δεν μπορεί να γίνεται από τις συνεταιριστικές οργανώσεις, αφού «έχουν προβλήματα στον τομέα της υποδομής» και« δεν είναι δυνατόν αυτόν τον κρίσιμο τομέα να τον παραδώσουμε», αλλά, αντίθετα, «πρέπει να μείνει στην ευθύνη του Δημοσίου. Δεν μπορεί η υπόθεση της προστασίας της ποιότητας του λαδιού να γίνει υπόθεση του δημοσίου τομέα» και επίσης «να αναβαθμιστεί».

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ θύμισε ότι για τη δακοκτονία «ο ελαιοπαραγωγός πληρώνει πολλά», αναφερόμενος στο 3% που κρατείται από την επιδότηση και άλλα παρακρατήματα. Τέλος, απαίτησε «να πληρώνονται αμέσως οι άνθρωποι που δουλεύουν σ' αυτήν την εργασία», αφού παραμένουν απλήρωτοι έως σήμερα, παρότι έχουν εκτελεστεί τα σχετικά έργα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ