Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Επέκταση δραστηριοτήτων από «Γκαζπρόμ»

Η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας συζητήθηκε χτες στις επαφές της διοίκησης του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού «Γκαζπρόμ» με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αθήνα, ο πρόεδρος της «Γκαζπρόμ» Α. Μίλερ, συναντήθηκε διαδοχικά με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Οπως ανακοινώθηκε, μετά το τέλος των συναντήσεων, συμφωνήθηκε η συγκρότηση ομάδας εργασίας για τη χρονική επέκταση της συμφωνίας βάσει της οποίας η Ρωσία προμηθεύει την Ελλάδα με φυσικό αέριο. Η υπάρχουσα συμφωνία ισχύει μέχρι το 2016 και προβλέπει 10ετή παράταση. Συζητήθηκε επίσης η πιθανότητα συμφωνίας για την αξιοποίηση από τη ρωσική πλευρά των αγωγών φυσικού αερίου που συνδέουν την Τουρκία με την Ελλάδα και την Ιταλία, καθώς μπορούν να αποτελέσουν ένα νέο, εναλλακτικό δίαυλο του ρώσικου αερίου προς τη δύση, χωρίς την παρεμβολή χωρών όπως της Ουκρανίας.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, η ρωσική πλευρά ενημερώθηκε και για τις «επενδυτικές ευκαιρίες» στην Ελλάδα. Ο Α. Μίλερ δήλωσε ότι η «Γκαζπρόμ» εξετάζει την πιθανότητα εισόδου στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ), αλλά και την επέκτασή της στο ελληνικό δίκτυο διανομής φυσικού αερίου και άλλες «ενεργειακές και βιομηχανικές μονάδες». Ενδέχεται επίσης η εμπλοκή της και στην κατασκευή του πετρελαϊκού αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα συζητήθηκε το θέμα της έναρξης των εργασιών του αγωγού από την Κομοτηνή προς την Αλεξανδρούπολη, που το έχει αναλάβει η «Γκαζπρόμ» μαζί με την «Προμηθέας Γκαζ».

Το τι ακριβώς θα κάνει η «Γκαζπρόμ» και πόσο σοβαρά εξετάζει όλα τα παραπάνω, θα φανεί στο μέλλον. Το δεδομένο είναι ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι «μνηστήρες» για μπίζνες στην Ελλάδα μετά τα έργα που έχουν δρομολογηθεί και την «απελευθέρωση» της αγοράς. Οι επιχειρηματικές προοπτικές φαντάζουν «ανθηρές», αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες της χώρας και την εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων, εκτός από το σημείο όπου τα βλάπτει. Χτες το απόγευμα, εξάλλου, ο υπουργός Ανάπτυξης συναντήθηκε και με τον Ι. Σ. Γκαλάν, διευθύνοντα σύμβουλο της ισπανικής ενεργειακής εταιρίας «Iberdrolaη» η οποία δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ