Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αιχμές Χριστόφια κατά Αμερικανών - Βρετανών

Σύμφωνα με το «Ευρωβαρόμετρο», το 53% των Ελληνοκυπρίων δε βλέπει οφέλη από την ένταξη στην ΕΕ. Το 60% αναμένει επιδείνωση στα οικονομικά

Σαφείς αιχμές εναντίον της πολιτικής των ΗΠΑ και της Βρετανίας, αλλά και του ρόλου που παίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο Κυπριακό, άφησε χτες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δ. Χριστόφιας. Υποστήριξε ότι πρέπει να τονιστούν όσα ευεργετικά μέτρα παίρνει η Κυπριακή Δημοκρατία για τους Τουρκοκύπριους και προανήγγειλε κινήσεις της κυπριακής διπλωματίας στο προσεχές διάστημα.

Μιλώντας χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΘΗΝΑ 9,84» τόνισε ότι δεν υπάρχει κενό πρωτοβουλιών - κινήσεων σε σχέση με το Κυπριακό, αλλά «κενό θορύβου (...) ή κενό επικοινωνιακών τοποθετήσεων. Συμφωνώ ότι υστερούμε στα επικοινωνιακά ζητήματα και η Αγκυρα είναι πολύ μπροστά. Ομως, το ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και τον προτρέπει να διορίσει νέο αντιπρόσωπο για να αρχίσει διάλογος, πολύ σύντομα και τον προτρέπει μάλιστα να το κάνει αυτό προ των βουλευτικών εκλογών, είναι επίσης μια πραγματικότητα».

Και ακόμα: «Εχει καλλιεργηθεί όντως η αίσθηση ότι προτιμούμε την ακινησία και θα πρέπει αυτό να ανατραπεί. Δώσαμε μεγάλη μάχη. Να θυμίσω ότι προγραμματισμένα οι ΗΠΑ αξιοποιώντας - για να μην πω χρησιμοποιώντας - και τον γενικό γραμματέα (σ.σ: τον Ανάν) ο οποίος είχε ετοιμάσει μια έκθεση απαράδεκτη για μας, προσπάθησαν να περάσουν έκθεση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, να ακυρώσουν τα ψηφίσματα - ασπίδα για την Κυπριακή Δημοκρατία, το 541 και το 550, στο όνομα της άρσης της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

» Δηλαδή, παραγνωρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία και αναβαθμίζοντας άλλο κράτος στην κατεχόμενη περιοχή.

» Δώσαμε μια μάχη, περάσαμε από συμπληγάδες, όπως αυτή της βρετανικής προεδρίας, η οποία είναι προκατειλημμένη υπέρ της Τουρκίας.

» Εχουμε νομίζω πείσει ότι θέλουμε λύση, ότι η απόφαση του κυπριακού λαού ήταν κυριαρχικό του δικαίωμα και απομένει τώρα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ να απαλλαγεί από το σύνδρομο του συγγραφέα. Εχει υιοθετήσει τόσο φανατικά αυτό το σχέδιο, το οποίο ετοίμασαν άλλοι».

Υπογράμμισε βέβαια την άποψή του ότι «θα μπορούσε να βάλει στο χαρτί και η δική μας πλευρά τις θέσεις μας, να απαντήσει και να αντιπροτείνει. Για παράδειγμα: εμπόριο. Αρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων». `Η επίσης: «Μπορούμε εμείς να ξαναθέσουμε τη δική μας άποψη που σχετίζεται με το άνοιγμα του λιμένα του Βαρωσίου και την από κοινού διαχείριση υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου, ώστε να επιστρέψουν οι κάτοικοι. Θα μου πείτε, είναι ξαναζεσταμένο φαγητό. Εγώ λέω, αν αυτό δε γίνεται αποδεκτό, να επανέλθουμε και να πούμε ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για το εμπόριο των Τουρκοκυπρίων με τον έξω κόσμο, αλλά μέσα από τις διαδικασίες και των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου. Θα τα βάλουμε κάτω στο χαρτί, αλλά στο χαρτί θα βάλουμε επίσης και ορισμένα που πολλοί θέλουν να αποσιωπούν, τα μέτρα που παίρνει η Κυπριακή Δημοκρατία για να βοηθηθούν οι Τουρκοκύπριοι. Κουβεντιάζουμε με τον πρόεδρο και πιστεύω ότι τελικώς θα γίνει - θα κατατεθούν οι προτάσεις στο χαρτί - και όχι μόνο αυτό, αλλά πιθανώς και άλλα.

Χωρίς κέρδος από την ΕΕ

Απαισιόδοξοι παρουσιάζονται στην πλειοψηφία τους οι Ελληνοκύπριοι σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ αλλά και με την οικονομική κατάσταση της χώρας για τους επόμενους 12 μήνες.

Σύμφωνα με την έρευνα «Ευρωβαρόμετρο», τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν χτες, δύο χρόνια μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, τέσσερις στους δέκα Ελληνοκύπριους ή ποσοστό 39% πιστεύουν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από την ένταξή της στην ΕΕ, ενώ αντίθετη άποψη διατηρεί το 53%.

Εξι στους δέκα Ελληνοκύπριους, ή ποσοστό 60% ,παρουσιάζονται απαισιόδοξοι, καθώς θεωρούν ότι η οικονομία της χώρας θα επιδεινωθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Σε σχέση με την παραπέρα διεύρυνση της ΕΕ, μόνο το 16% των Ελληνοκυπρίων υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται η συζήτηση επί του εδαφικού (2009-06-17 00:00:00.0)
Στόχος παραμένει η λύση (2009-02-06 00:00:00.0)
«Παίζει» η Τουρκία (2005-01-14 00:00:00.0)
Στη ρότα της ευρωδιχοτόμησης (2004-11-28 00:00:00.0)
Προκλητικές δηλώσεις Τούρκων επισήμων (2000-11-16 00:00:00.0)
Κρίσιμος χρόνος το '97 για το Κυπριακό (1997-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ