Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΙΤΣΑ ΜΩΑΜΕΘ
Κλιμακώνεται η διπλωματική ένταση

Απειλές κατά πολιτών δυτικών χωρών από παλαιστινιακές οργανώσεις, πλην «Χαμάς»

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΑΜΑΝ.-

Διογκώνονται οι αντιδράσεις στα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά και σε άλλες αραβικές χώρες για τα σατιρικά σκίτσα με τον προφήτη Μωάμεθ. Με διαφορά λίγων ημερών, μέρος ή όλα τα επίμαχα σκίτσα δημοσιεύτηκαν, μετά τις Δανία - Νορβηγία, τα τελευταία 24ωρα σε Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, αλλά και Ιορδανία.

Στη Γαλλία απολύθηκε ο διευθυντής της «Φρανς Σουάρ», που δημοσίευσε τα σκίτσα, από τον Γαλλο-αιγύπτιο ιδιοκτήτη της, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών έλαβε αποστάσεις, υπογραμμίζοντας ότι «είναι καταδικαστέο οτιδήποτε τραυματίζει πεποιθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών». Η μοναδική ιορδανική εφημερίδα που αναδημοσίευσε μερικά από τα σκίτσα, υποστηρίζει με άρθρο του διευθυντή της Τζιχάντ αλ Μομάνι ότι «οι μουσουλμάνοι θα πρέπει να λογικευτούν». Λίγες ώρες αργότερα, ο Μομάνι απομακρύνθηκε από τη θέση του.

Την ενόχλησή τους διατύπωσαν διπλωματικά μουσουλμανικές ηγεσίες (Ιράκ, Ιράν), ενώ ορισμένες άλλες (Αφγανιστάν, Τουρκία, Αίγυπτος) εξέφρασαν δυσαρέσκεια, έθεσαν θέμα ορίων στην ελευθερία του Τύπου, αλλά καταδίκασαν τις βίαιες αντιδράσεις, προειδοποιώντας για τις συνέπειες μιας «εκμετάλλευσης από ακραία στοιχεία». Συρία και Σαουδική Αραβία απέσυραν τους πρέσβεις τους από τη Δανία, η Λιβύη έκλεισε τη διπλωματική της αποστολή στην Κοπεγχάγη, στην Τυνησία κατασχέθηκαν τα επίμαχα φύλλα της «Φρανς Σουάρ», ενώ σε Ινδονησία και Πακιστάν πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, εκφράζοντας «ανησυχία» και τονίζοντας ότι «η ελευθερία του Τύπου θα πρέπει να σέβεται τις θρησκευτικές πεποιθήσεις», χωρίς όμως να κάνει ευθεία αναφορά στα έντυπα που φιλοξένησαν τα σκίτσα. Ο επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ κατηγόρησε όσους αναδημοσίευσαν τα σκίτσα ότι «ρίχνουν λάδι στη φωτιά». Στη Φινλανδία, η μουσουλμανική κοινότητα κάλεσε σε μποϊκοτάζ των δανικών προϊόντων, κάτι που γίνεται, ήδη, στις περισσότερες αραβικές χώρες.

Απειλές και μέτρα στα παλαιστινιακά εδάφη

Εκλεισε μέχρι νεωτέρας η δανική διπλωματική αποστολή στα παλαιστινιακά εδάφη, όπως και τα γραφεία της ΕΕ στην πόλη της Γάζας, μετά τις απειλές κατά Δανών, Νορβηγών, Γάλλων και Γερμανών που εκτοξεύτηκαν από τις οργανώσεις «Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης» και «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα», με αφορμή τα επίμαχα σκίτσα. Παρακλάδια της «Φατάχ» και της «Τζιχάντ» περικύκλωσαν, για λίγη ώρα, τα γραφεία της ΕΕ, ενώ στη Νάμπλους ένοπλοι των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα» πραγματοποίησαν εφόδους σε σπίτια και ξενοδοχεία, αναζητώντας πολίτες χωρών της ΕΕ. Χτες, πολλοί παρατηρητές της ΕΕ στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, αλλά και εργαζόμενοι σε αποστολές απέφυγαν να εμφανιστούν και, όπως έγινε γνωστό, η πλειοψηφία ετοιμάζεται, ήδη, να εγκαταλείψει τα παλαιστινιακά εδάφη, παρά τις διαβεβαιώσεις των παλαιστινιακών αρχών ότι θα τους προστατεύσουν. Αδιευκρίνιστο παραμένει τι θα πράξουν οι ξένοι που συμμετέχουν στις ακτιβιστικές οργανώσεις που λειτουργούν ως ανθρώπινες ασπίδες για τους Παλαιστινίους και παρέχουν άμεση ανθρωπιστική βοήθεια.

Την πλέον ψύχραιμη και προς το παρόν, τουλάχιστον, συμφιλιωτική στάση τηρεί η «Χαμάς», καθώς χτες ένας από τους ηγέτες της, ο Μαχμούντ Ζαχάρ, επισκέφτηκε, επί τούτου, χριστιανικές εκκλησίες, διαβεβαιώνοντας ότι η «Χαμάς θα προστατεύσει τους Χριστιανούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ