Τρίτη 7 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Αναπάντητα ακόμα τα ερωτήματα

Πέρασαν πέντε χρόνια από την «αινιγματική» και περίεργη διακοπή των γυρισμάτων της σειράς της ΕΡΤ «Διονύσιος Σολωμός», αλλά το σίριαλ για τους ηθοποιούς και τους άλλους συντελεστές συνεχίζεται. Παρά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες και τις προσφυγές στα δικαστήρια παραμένουν μετέωροι, αφού τα εργασιακά τους αιτήματα δεν έχουν ικανοποιηθεί.

Το ερώτημα όμως για το «κόψιμο» της σειράς εξακολουθεί ακόμη μέχρι σήμερα να μένει αναπάντητο. Η σειρά «Διονύσιος Σολωμός» είχε εγκριθεί επί προεδρίας του Παναγιώτη Παναγιώτου, αλλά μέχρι σήμερα οι πρόεδροι της κρατικής ραδιοτηλεόρασης αποφεύγουν να δώσουν εξηγήσεις και απαντήσεις.

Η ταλαιπωρία και ο αγώνας των ηθοποιών και άλλων εργαζομένων να πάρουν τα δεδουλευμένα τους έχει πλέον γίνει σίριαλ, αφού ακόμη μέχρι και σήμερα ζητούν ν' αποδοθεί δικαιοσύνη στα εργασιακά δικαιώματά τους.

Σε τελευταία ανακοίνωση του ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών για τη διακοπή της σειράς, αναφέρεται ότι παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε το Σωματείο προκειμένου να επιλυθεί εξωδικαστικά το ζήτημα της πληρωμής των ηθοποιών που συμμετείχαν στα γυρίσματα, οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες. Και αυτό λόγω των «ψευδών και παραπλανητικών υποσχέσεων των υπευθύνων ότι η ταινία θα συνεχιστεί και οι συντελεστές θα εξοφληθούν».

Στην ανακοίνωση για τη σειρά «Διονύσιος Σολωμός» υπογραμμίζεται ότι έχουν καταπατηθεί τα πνευματικά δικαιώματα των συντελεστών και οι ηθοποιοί παρά την προσφυγή τους στα δικαστήρια παραμένουν «ανασφάλιστοι και απλήρωτοι, μπλεγμένοι σε νομικά τερτίπια και δικολαβικές μεθοδεύσεις». Το ΔΣ του ΣΕΗ αναφέρεται όμως και στην εταιρία «Γ. Μπασίπαγλης» που είχε την ευθύνη και την εκτέλεση της παραγωγής. Ολα αυτά τα χρόνια η εταιρία του Μπασίπαγλη και η εταιρία «Rosebud» έδιναν υποσχέσεις - όπως σημειώνεται και στην ανακοίνωση - ότι τα γυρίσματα θα συνεχιστούν και η ταινία τελικά θα ολοκληρωθεί. Τα λόγια όμως ποτέ δεν έγιναν πράξη.

Το ΔΣ του ΣΕΗ θέτει ζήτημα και για τη νέα διοίκηση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, υπογραμμίζοντας ότι είναι «άξιο απορίας γιατί και η νέα διοίκηση δεν έχει καταγγείλει τη σύμβαση συμπαραγωγής», την «αυτεπάγγελτη έρευνα που διεξάγει ο εισαγγελέας και την εκκρεμή μήνυση ορισμένων συντελεστών που και αυτή λόγω της αδιαφορίας των εισαγγελικών αρχών κινδυνεύει να παραγραφεί».

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών όπως υπογραμμίζει θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δίκαια αιτήματα των ηθοποιών και καλεί τους αρμόδιους φορείς να δώσουν την «πρέπουσα λύση για να σταματήσει η κατασπατάληση και διασπάθιση του δημόσιου χρήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ