Τρίτη 7 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Αύριο το μεγάλο συλλαλητήριο

Σε συλλαλητήριο, για να μην ξαναζήσει το νησί εικόνες όπως η παραπάνω, καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων

Eurokinissi

Σε συλλαλητήριο, για να μην ξαναζήσει το νησί εικόνες όπως η παραπάνω, καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων
Δε μένουν άπραγοι οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς και συνεχίζουν τον αγώνα τους, διεκδικώντας αυτά που θα έπρεπε να τους παρέχει η κυβέρνηση, μετά την πρόσφατη κακοκαιρία και τα πλήγματα που άφησε στο νησί. Η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων με εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς καλεί όλους τους Κεφαλονίτες στο αυριανό συλλαλητήριο, στην κεντρική πλατεία του Αργοστολίου, στις 5 το απόγευμα.

Στο μεταξύ, χτες, η Συντονιστική παραχώρησε συνέντευξη Τύπου όπου και ανέλυσε τα αιτήματά της. Μέσα στην εβδομάδα αντιπροσωπεία θα μεταβεί στη Βουλή και θα ζητηθούν οι θέσεις των πολιτικών κομμάτων για το θέμα. Θυμίζουμε πως η Επιτροπή συσπειρώνει την πλειοψηφία των φορέων του νησιού: Το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης, τους Εμπορικούς Συλλόγους Παλλικής, Σάμης και Αργοστολίου, την ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς, το Σύλλογο Λογιστών Κεφαλονιάς, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κεφαλονιάς - Ιθάκης και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κεφαλονιάς.

Τα αιτήματα των κατοίκων αφορούν οικονομικά μέτρα, την ενεργειακή θωράκιση του νησιού και μέτρα πολιτικής προστασίας. Η Συντονιστική αποδίδει ευθύνες για την κρίση «σε όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, στους τοπικούς και νομαρχιακούς παράγοντες που άφησαν αθωράκιστο το νησί, στηρίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική (που ιδιωτικοποιεί ενέργεια - υγεία - πρόνοια) και τις προτεραιότητές της. Ευθύνες αποδίδει και στη ΔΕΗ για τη λειτουργία της ως Ανώνυμης Εταιρίας, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων». Τα αιτήματα συγκεκριμένα είναι:

Οικονομικά αιτήματα

  • Εφαρμογή όλων των οικονομικών μέτρων που προβλέπονται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
  • Αμεση και πλήρης αποζημίωση των πληγέντων.
  • Κεντρική καταγραφή ζημιών για το σύνολο των κατοίκων με ευθύνη αρμόδιων υπουργείων και Νομαρχιακής Αρχής.
  • Αμεσα οικονομικές ελαφρύνσεις σε όλες τις λαϊκές οικογένειες, στους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες και κτηνοτρόφους του νομού.
  • Παροχή δωρεάν ρεύματος στα σχολεία, δραστική αύξηση λειτουργικών δαπανών. Διατήρηση του περσινού καθεστώτος σχετικά με τις βαθμολογικές βάσεις για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
  • Λειτουργία σε μόνιμη βάση φοιτητικής εστίας και λέσχης για τους φοιτητές ΤΕΙ, με εξοπλισμό και ηλεκτρογεννήτριες για πλήρη κάλυψη των αναγκών σε σίτιση και στέγαση. Πρώτο μέτρο η παράταση της δωρεάν σίτισης για όλο το χρόνο.

Ενεργειακή θωράκιση

  • Παραμονή των γεννητριών μέχρι να σταθεροποιηθεί το σύστημα και ώσπου να υπάρξει άλλη αξιόπιστη ολοκληρωμένη εναλλακτική ενεργειακή κάλυψη για περίπτωση νέας έκτακτης ανάγκης.
  • Αντιμετώπιση των ζημιών που έχει υποστεί το οδικό δίκτυο.
  • Δημιουργία προϋποθέσεων ώστε να υπάρξει αυτοτελής κάλυψη του νησιού σε πηγές ενέργειας, με αποκλειστικό δημόσιο χαρακτήρα.
  • Οχι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την επιχειρηματοποίηση της ενέργειας.

Μέτρα πολιτικής προστασίας

  • Μέτρα κοινωνικής υποδομής για να θωρακιστούν τα νησιά από φυσικές καταστροφές.
  • Εφαρμογή από το ΥΠΕΠΘ όλων των αντισταθμιστικών μέτρων που λαμβάνονται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης για τους μαθητές του νομού.
  • Για το ζήτημα του νοσοκομείου εναλλακτική λύση, με αξιοποίηση του παλιού σε περίπτωση σεισμού. Εξασφάλιση γεννητριών σε όλα τα αντλιοστάσια και ευαίσθητους νευραλγικούς χώρους.
  • Ανάπτυξη σχεδιασμού πολιτικής προστασίας με τις αναγκαίες υποδομές.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ