Τρίτη 7 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΜΙΛΟ ΓΚΕΒΑΡΑ
Ανάγκη η διατήρηση της Επανάστασης

Εκδήλωση της Οργάνωσης Σπουδάζουσας της ΚΝΕ την περασμένη Παρασκευή

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση που έγινε την περασμένη Παρασκευή
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση που έγινε την περασμένη Παρασκευή
«Είναι σημαντικό στοιχείο όταν κανείς μιλάει για την Κούβα να έχει στο μυαλό του ότι βρισκόμαστε μόλις 90 χιλιόμετρα μακριά από τις ΗΠΑ και την ελευθερία μας την έχουμε κατακτήσει με αίμα. Η δημοκρατία μας είναι στα χαρακώματα, δεν είμαστε αφελείς. Ξέρουμε τι έχουμε θυσιάσει. Από το 1959 δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος που να μην είμαστε σε συνθήκες απειλής, έκτακτης ανάγκης, άμυνας, πολέμου».

Τα παραπάνω λόγια χρησιμοποίησε ο Καμίλο Γκεβάρα στην εκδήλωση της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ, απευθυνόμενος στο χείμαρρο νιάτων που είχε πλημμυρίσει την αίθουσα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Νιάτα που είχαν χαραγμένη στα μάτια τους την ανησυχία για το μέλλον τους, το ενδιαφέρον και τη σπίθα της αναζήτησης για τον τρόπο ζωής στην Κούβα, για την πολιτική κατάσταση στο Νησί της Επανάστασης.

Και τι να πρωτοσυζητούσαν με το γιο του Τσε οι Ελληνες φοιτητές. Για το πολιτικό σύστημα και τη δημοκρατία στην Κούβα, που από παντού ακούνε ότι «δεν υπάρχουν», ότι ο Κάστρο είναι ένας «στυγνός δικτάτορας»; Για την Παιδεία, για τον τρόπο εκλογής των πολιτικών τους εκπροσώπων, για τη μάχη των ιδεών που διεξάγεται, για τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική; Ολα «έπεσαν στο τραπέζι».

Ο Κ. Γκεβάρα εξήγησε ότι δεν είναι κάποιος ειδικός, ότι η μόνη του ιδιότητα είναι του Κουβανού. Και μιλώντας στα διψασμένα για ένα καλύτερο αύριο νιάτα, εξήγησε πως η Κούβα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην Παιδεία, γιατί μέσα από την Παιδεία αναπτύσσεται η κοινωνική συνείδηση, γιατί «δεν είναι κανείς πραγματικά ελεύθερος αν δεν είναι μορφωμένος». Με την αρχή αυτή για σημαία, εξήγησε ότι η Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες είναι δωρεάν, ότι ήδη περισσότεροι από το 90% του λαού είναι απόφοιτοι των εννιά τάξεων του σχολείου. Σε κάθε δήμο υπάρχουν πανεπιστήμια, προκειμένου να μπορεί όλος ο λαός να σπουδάσει ακόμα και σε μεγάλη ηλικία, ενώ πανεπιστήμια υπάρχουν και στις φυλακές για την καλύτερη κοινωνική επανένταξη, μετά την αποφυλάκιση. Εξήγησε τα βήματα δημοκρατικής εμβάθυνσης που γίνονται στην Κούβα, τον τρόπο εκλογής και ανάκλησης, από τη βάση, των πολιτικών εκπροσώπων.

Και κατέληξε: «Αν δούμε το ρόλο της Κούβας στη σημερινή εποχή και την αλληλεγγύη που εκφράζει - παρόλο που περνάει δύσκολα - σε άλλες χώρες, η διατήρηση της Επανάστασης δεν είναι απλώς ένα όνειρο, μια ευχή, μια ελπίδα. Είναι ανάγκη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ