Τρίτη 7 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Με την Κούβα του αγώνα και της αξιοπρέπειας

Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή για τα 47 χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης

Αποψη από την εκδήλωση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου
Αποψη από την εκδήλωση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου
Οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης με τη Σοσιαλιστική Κούβα, που γίνονται στη χώρα μας πάντα είναι ξεχωριστές και εκφράζουν την εκτίμηση του λαού μας σε μια δίκαιη υπόθεση. Ετσι και το πρωί της Κυριακής, στην κατάμεστη αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, όπου έγινε η εκδήλωση για την 47η επέτειο της Επανάστασης που διοργάνωσε ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης. Συνδιοργανωτής ήταν η πρεσβεία της Κούβας, ενώ με την παρουσία του, τίμησε την εκδήλωση ο Καμίλο Γκεβάρα, γιος του θρυλικού επαναστάτη Τσε, που βρισκόταν στη χώρα μας.

Στην εκδήλωση που διακρίθηκε για τη ζεστασιά της και τα έντονα συναισθήματα, παραβρέθηκε και χαιρέτισε εκ μέρους του λαού της Κούβας, της κυβέρνησης και του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, Ερμες Ερέρα Ερναντές. Στο χαιρετισμό του ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τον ελληνικό λαό αλλά και τους λαούς όλου του κόσμου για την αμέριστη συμπαράσταση στη χώρα του. Συμπλήρωσε δε ότι η Κούβα όπως δέχεται αλληλεγγύη έτσι και την προσφέρει απλόχερα σε αυτούς που την έχουν ανάγκη. Είτε πρόκειται για βοήθεια μετά από φυσικές καταστροφές (όπως οι πάνω από 20.000 χιλιάδες Κουβανοί γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό που βρίσκονται σε αποστολές σε όλο τον κόσμο) είτε στην Παιδεία και τον Πολιτισμό. Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Αυτός είναι ο τρόπος που η Κούβα εκφράζει τον διεθνισμό της» και κάλεσε για την υπόθεση των 5 Κουβανών ηρώων, που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, να ενταθεί η προσπάθεια ενημέρωσης πλατύτερου κόσμου τώρα που η υπόθεση μπαίνει στη φάση επανεξέτασης της πρώτης καταδικαστικής απόφασης.

Ο πρέσβης της Κούβας, Ερμες Ερέρα Ερναντές
Ο πρέσβης της Κούβας, Ερμες Ερέρα Ερναντές
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δημήτρης Μιτσιμπούνας, που έκανε μια αναλυτική αναδρομή στην ιστορία της κουβανικής επανάστασης και ιδιαίτερα στάθηκε στις σύγχρονες συνθήκες και τη θέση της Κούβας. Υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα: «Η επαναστατική υπόθεση που υπηρετεί η Κούβα διακρίνεται για την αγάπη στον άνθρωπο, για μια κοινωνία χωρίς αυταπάτες, χωρίς διακρίσεις φύλου, φυλής, θρησκείας, χρώματος και με προσήλωση στη βελτίωση της ζωής του. Η Κούβα δείχνει ότι η ανατροπή της κυρίαρχης τάξης μπορεί να γίνει μόνο αν οι λαοί πουν πολλές φορές όχι στις πολεμοκάπηλες επιδιώξεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Παράλληλα, θυμίζει ότι ο σοσιαλισμός δεν είναι μια στατική κατάσταση που παγιώνεται σε μια μόνο φάση, αλλά απαιτούνται συνεχείς τομές, εγρήγορση, διαρκής επαναστατική προοπτική και συνέχεια. Αυτά είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά της κουβανικής επανάστασης που χαλυβδώνουν το λαό».

Ο Κ.Τουμασάτος, γραμματέας του Συνδέσμου, στη συνέχεια διάβασε το προτεινόμενο ψήφισμα που εγκρίθηκε από τους παραβρισκόμενους και στο οποίο απαιτείται η άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση των 5 Κουβανών ηρώων που εφτά χρόνια βρίσκονται έγκλειστοι σε φυλακές των ΗΠΑ, απομονωμένοι και τιμωρούνται γιατί υπερασπίστηκαν τη σοσιαλιστική πατρίδα τους. Μπροστά στις 13 Φλεβάρη, σημειώνεται, που αρχίζει η κρίσιμη φάση της επαναληπτικής δίκης «επιβεβαιώνουμε την αλληλεγγύη μας στους πέντε Κουβανούς ήρωες».

Ξεχωριστή στιγμή όταν ο Καμίλο Γκεβάρα πρόσφερε δώρο στο Σύνδεσμο, ένα ζωγραφικό πίνακα με τη μορφή του πατέρα του και με την αφιέρωση: «Στους φίλους του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου για την αλληλέγγυα συνεισφορά τους και τη χωρίς όρους αγάπη τους στον κουβανικό λαό».

Την εκδήλωση έντυσαν μουσικά με λατινοαμερικάνικο κέφι η Σύλβια Καπερνάρου με τη φωνή της και οι μουσικοί Φίλιππος Τράγκας, Γεράσιμος Πολάτος και Κώστας Θεοδωρακόπουλος, νέα παιδιά που στέκονται κοντά στο Σύνδεσμο. Δεν έλειψε το κουβανέζικο ρούμι και οι λιχουδιές, προσφορά της πρεσβείας της Κούβας.

Παραβρέθηκαν η γραμματέας της πρεσβείας της Κούβας Λύδια Γκονζάλες, και εκπρόσωποι από την ΚΟΑ του ΚΚΕ, από το ΠΑΜΕ, τον ΣΥΝ και άλλους φορείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ