Τρίτη 7 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Το «αριστερό άλλοθι» της GUE κατά της Κούβας
  • Διχασμένα ΚΟΔΗΣΟ και Γαλλικό ΚΚ στο κατάπτυστο ψήφισμα
  • Σταθερό στην αλληλεγγύη του χωρίς όρους στην Κουβανική Επανάσταση το ΚΚΕ

Μισθοφόροι της αντικουβανικής μαφίας στο Μαϊάμι, ετοιμάζονται για ...εφορμήσεις ελευθερίας. Αυτά είναι ανύπαρκτα για την ΕΕ
Μισθοφόροι της αντικουβανικής μαφίας στο Μαϊάμι, ετοιμάζονται για ...εφορμήσεις ελευθερίας. Αυτά είναι ανύπαρκτα για την ΕΕ
Ενα νέο απαράδεκτο ψήφισμα κατά της Κούβας υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 2/2/06, με το οποίο επιχειρείται να παρουσιαστεί η κυβέρνηση της Κούβας σαν μία στυγνή δικτατορία, που καταδυναστεύει τους πολίτες και καταστρατηγεί τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Στο συγκεκριμένο κοινό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων γίνεται λόγος για «κρατούμενους σε φυλακές της Κούβας σε απάνθρωπες συνθήκες», που χαρακτηρίζονται «ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι, ειρηνικοί αντιφρονούντες και προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ανήκουν στη δημοκρατική αντιπολίτευση, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους συνδέονται με το σχέδιο Varela, ότι ορισμένοι εξ αυτών είναι σοβαρά άρρωστοι και πολλοί εξ αυτών είναι στενοί συγγενείς των "Κυριών στα Λευκά"».

Ετσι παρουσιάζονται οι έμμισθοι υπάλληλοι των ΗΠΑ και άλλων χωρών της ΕΕ που με αποδείξεις ανέπτυσσαν αντισοσιαλιστική δράση με μέσα που τους παρείχαν οι πάτρωνές τους. Ολοι αυτοί παρουσιάζονται ως «κρατούμενοι συνείδησης», που «δεν έχουν ελευθερία έκφρασης», ενώ πρόκειται για μισθοφόρους άλλης χώρας, που σε οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο δε θα ήταν αποδεκτό.

Το απαράδεκτο αυτό ψήφισμα που εγκαλεί την Κούβα για «ανελευθερία» είναι λυπηρό ότι στηρίχτηκε με ψήφο υπέρ και από κάποια κόμματα υποτίθεται αριστερά, που συμμετέχουν στην Ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL). Συγκεκριμένα, τρεις βουλευτές ΚΟΔΗΣΟ Γερμανίας (PDS) (Μπριε, Μαρκόφ, Τσίμερ) και κάποιοι βουλευτές από Ολλανδία, Φινλανδία, Σουηδία, υποτίθεται αριστεροί υπερψήφισαν.

Εχει ενδιαφέρον ότι το PDS ουσιαστικά τριχοτομήθηκε και η βουλευτής του Σάρα Βάκενχεντ ψήφισε κατά του κατάπτυστου ψηφίσματος, ενώ 2 άλλοι βουλευτές του απείχαν της ψηφοφορίας. Το Γαλλικό ΚΚ διχοτομήθηκε και ο ευρωβουλευτής του Ζορζ Ενίν ψήφισε κατά, ενώ ο Φράνσις Βουρτζ και Π. Βερζ προτίμησαν την αποχή. Ο ΣΥΝ διαμέσου της στάσης του ευρωβουλευτή του Δ. Παπαδημούλης προτίμησε την αποχή.

Το απαράδεκτο ψήφισμα που πρότειναν οι «αριστεροί» της GUE

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, πριν την ψήφιση του παραπάνω απαράδεκτου ψηφίσματος, έγινε προσπάθεια από κάποιες δυνάμεις της ευρωομάδας GUE να περάσει άλλο ψήφισμα που υποτίθεται επιχειρεί να εξισορροπήσει κάπως τα πράγματα, αλλά που στην ουσία υιοθετεί την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα.

Σε αυτό το εξίσου απαράδεκτο κείμενο, που οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ κατάγγειλαν επίσης, σημειώνεται:

«Εκτιμώντας τη συγκίνηση και την αποδοκιμασία που ξεσήκωσε στην Ευρώπη η καταδίκη σε βαριές ποινές φυλάκισης, το 2003, 75 αντιφρονούντων, εκτιμώντας την άρνηση της κουβανικής κυβέρνησης να χορηγήσει στις γυναίκες και τις κόρες αυτών των κρατουμένων -"τις γυναίκες στα λευκά"- τη θεώρηση διαβατηρίου που θα τους επέτρεπε να παραλάβουν το βραβείο Ζαχάρωφ που τους απένειμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2005»...

Ετσι υιοθετείται η προπαγάνδα του ιμπεριαλισμού, άσχετα αν στη συνέχεια γίνεται αναφορά στο εμπάργκο των ΗΠΑ, αλλά και στα επιτεύγματα της Κούβας σε πολλούς τομείς. Και για να μην υπάρχουν αυταπάτες, οι συντάκτες αυτού του κειμένου προχωράνε, λέγοντας: «Εκτιμώντας ωστόσο, ότι αυτή η επιθετική και παράνομη πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών ουδόλως δικαιολογεί τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκτιμώντας, αντίθετα, ότι η θεμιτή καταγγελία παρόμοιων περιστατικών στην Κούβα δεν πρέπει κατά κανέναν τρόπο να υποβαθμίσει, να καλύψει, ή και να προκαλέσει τη στρατηγική έντασης και αποσταθεροποίησης της Ουάσινγκτον έναντι της Κούβας», και καταλήγει: το ψήφισμα «απευθύνει έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ενωση να ξεκινήσει πολιτικό διάλογο με την κουβανική κυβέρνηση για όλα τα προβλήματα που τίθενται, σύμφωνα με τα ίδια κριτήρια που εφαρμόζει στο σύνολο των κρατών με τα οποία διατηρεί σχέσεις, επαναλαμβάνοντας τη σταθερή της θέση κατά του εμπάργκο, ιδιαίτερα στα πλαίσια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».... και ζητάει «οι κουβανικές αρχές να εγγυηθούν την ελευθερία έκφρασης»...

Αν όλα αυτά δεν είναι άλλη μια παραλλαγή της επίθεσης που κάνει ο ιμπεριαλισμός στην Κούβα, τότε τι είναι; Γιατί δεν μπορεί οι ...«αριστεροί» να μην καταλαβαίνουν ότι «ρίχνουν νερό το μύλο» των εχθρών της Κούβας και του λαού της, όταν υιοθετούν τα περί «ελευθερίας έκφρασης», όταν είναι γνωστό ότι αυτό που διώκεται στην Κούβα δεν είναι η άποψη και οι ιδέες, αλλά οι πράξεις ενάντια στην κυριαρχία και την ακεραιότητα της χώρας. Οπως τέτοιες πράξεις είναι όλες αυτές στις οποίες εμπλέκονται οι μισθοφόροι του ιμπεριαλισμού.

Στη δεδομένη στιγμή, οι διάφοροι... «αριστεροί» συμπαρατάσσονται με αυτό που είπε στη διάρκεια της συγκεκριμένης συνεδρίασης ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου που επισήμανε ότι «η ΕΕ συνεχίζει τις προσπάθειες για ειρηνική μετάβαση της Κούβας στη δημοκρατία...»

Και με αυτή την εξέλιξη επιβεβαιώθηκε, για άλλη μια φορά, ο υπονομευτικός ρόλο της ΕΕ απέναντι στην Κουβανική Επανάσταση, που πάει πλάι - πλάι με τις προσπάθειες για την ανατροπή του σοσιαλισμού στο Νησί.

Ξεκάθαρη η θέση του ΚΚΕ

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, αντιδρώντας τόσο στο κοινό ψήφισμα που υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο, όσο και στην απαράδεκτη θέση της GUE, σημείωσε χαρακτηριστικά στην αιτιολόγηση ψήφου της, στηρίζοντας όπως πάντα χωρίς όρους τη σοσιαλιστική Κούβα:

«Οι Ευρωβουλευτές του ΚΚΕ εκφράζουν την ολόπλευρη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον ηρωικό λαό της Κούβας και στην κυβέρνησή του.

Πάνω από 40 χρόνια, παρά την τρομοκρατία, τις επεμβάσεις, τον οικονομικό αποκλεισμό από τους ιμπεριαλιστές, η κουβανική επανάσταση είναι ζωντανή και ο σοσιαλισμός οικοδομείται παρά τις δύσκολες και αντίξοες συνθήκες.

Αποτελεί παράδειγμα και ασκεί μεγάλη επίδραση πρώτα απ' όλα στους λαούς της Λατινικής Αμερικής. Γι' αυτό και συναντά τη λυσσαλέα αντίδραση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ και όλων των ειδών τους υπηρέτες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Αυτό ακριβώς εκφράζει και το κοινό ψήφισμα των πολιτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο, που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια του ΕΚ, στις 2/2/2006.

Προβάλλει υποκριτικά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ονομάζοντας πολιτικούς κρατούμενους έμμισθους πράκτορες της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αβάνα.

Υποστηρίζει αδρά χρηματοδοτούμενους ανθρώπους και οργανώσεις, οι οποίοι προσπαθούν να ανατρέψουν το σοσιαλισμό και να μετατρέψουν την Κούβα σε επαρχία των ΗΠΑ, παραδίδοντας στις πολυεθνικές τον φυσικό της πλούτο.

Αγνοεί προκλητικά το αμερικανικό εμπάργκο και τις επανειλημμένες αποφάσεις του ΟΗΕ για την άρση του, σιωπά για τους πέντε Κουβανούς πατριώτες που είναι άδικα φυλακισμένοι σε απάνθρωπες συνθήκες, προστατεύει έμμεσα το δολοφόνο Καρίλες, υπεύθυνο για τη δολοφονία 75 ανθρώπων, ο οποίος φιλοξενείται στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα ψήφισμα made in USA, που αποδεικνύει πως η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν την ίδια ιμπεριαλιστική πολιτική. Αποδεικνύει πως οι ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στα συντηρητικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα είναι ανύπαρκτες μπροστά στην υπεράσπιση του καπιταλισμού.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε αυτό το κοινό ψήφισμα των πολιτικών ομάδων (Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι και Ενωση για την Ευρώπη των Εθνών), καθώς και το ψήφισμα της GUE/NGL, το οποίο υιοθετεί την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα για την Κούβα, δίνοντας "αριστερό άλλοθι" στη συκοφαντική επίθεση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ