Τρίτη 7 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
Οι ελλείψεις «βουλιάζουν» τη χώρα στο χιόνι

Ο λαός πληρώνει για άλλη μια φορά τις συνέπειες της πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που υπηρετεί την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών και την απελευθέρωση της δράσης του κεφαλαίου

Προβλήματα με αποκλεισμούς δεκάδων χωριών, αλλά και με διακοπές στην ηλεκτροδότηση, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα - όπου είχαμε και ένα νεκρό - προκάλεσε και το νέο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα από προχτές το βράδυ, αποκαλύπτοντας για μία ακόμη φορά τις τραγικές ελλείψεις σε βασικές υποδομές αντιμετώπισης φυσικών φαινομένων με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και χτες, όπως και στον προηγούμενο χιονιά, σημειώθηκε «έμφραγμα» στην Εθνική Οδό - και πάλι κοντά στα Τέμπη, όπου μέχρι αργά χτες το βράδυ υπήρχε ουρά χιλιομέτρων και η κυκλοφορία διεξαγόταν μετ' εμποδίων - καθιστώντας φαρσοκωμωδία τις οποιεσδήποτε ανακοινώσεις περί «ετοιμότητας» των αρμοδίων! Συγκεκριμένα, χτες το βράδυ υπήρχε ουρά χιλιομέτρων από το ύψος της Αιγάνης έως την Κατερίνη στο ρεύμα προς τη Θεσσαλονίκη.

Κάτω από τις συνθήκες αυτές καθίσταται επίκαιρη η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σύμφωνα με την οποία: «Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν κινδυνεύουν από μια φυσιολογική κακοκαιρία, αλλά από τις συνέπειες της πολιτικής που υπηρετεί την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών και την απελευθέρωση της δράσης του κεφαλαίου. Από την έλλειψη επαρκών υποδομών για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας».

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σήμερα θα σημειωθούν χιονοπτώσεις σε όλη τη χώρα, ενώ θα διατηρηθούν οι θυελλώδεις βοριάδες και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Από το απόγευμα θα υπάρξει εξασθένηση των φαινομένων από τη Βορειοδυτική Ελλάδα, ενώ βελτίωση αναμένεται από αύριο.

Ειδικότερα:

Στη Βόρεια Ελλάδα

Από τις χιονοπτώσεις που συνεχίζονταν χτες όλη τη μέρα δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα στις συγκοινωνίες, ιδιαίτερα στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Η χρήση αλυσίδων ήταν απαραίτητη για όλα τα οχήματα που κινούνταν στις Εθνικές Οδούς Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, Θεσσαλονίκης - Κιλκίς και Θεσσαλονίκης - Σερρών και Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου. Στους Νομούς Κιλκίς και Σερρών ήταν έντονη για πολλές ώρες η χιονόπτωση.

Ισχυρές χιονοθύελλες έπληξαν τη Θράκη. Στην Ξάνθη πολλές ορεινές περιοχές ήταν αποκλεισμένες και η κυκλοφορία των αυτοκινήτων σ' όλο το επαρχιακό και εθνικό δίκτυο γινόταν με αντιολισθητικές αλυσίδες. Προβλήματα υπήρξαν στην Εγνατία Οδό.

Και ο Νομός Καβάλας επλήγη. Δεν πραγματοποιήθηκε κανένα δρομολόγιο από και προς τη Θάσο, ενώ πολλά δημοτικά διαμερίσματα του νησιού ήταν αποκλεισμένα και σε ορισμένα χωριά υπήρχε διακοπή ηλεκτροδότησης.

Και σήμερα δε θα λειτουργήσουν τα σχολεία στους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και στους Νομούς Κιλκίς, Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας, Εβρου, Ροδόπης. Επίσης κλειστό θα παραμείνει το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Στην Αττική

Στην Αττική τα γνωστά προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της προχτεσινής νεροποντής στην Πειραιώς, στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας και στη διασταύρωση Ποσειδώνος και Αμφιθέας. Παράλληλα, καθίζηση σημειώθηκε στις οδούς Φιλικής Εταιρίας στο Χαλάνδρι και Ιπποκράτους στο κέντρο της Αθήνας. Ανάλογο πρόβλημα υπήρξε και στη Λ. Μεσογείων στην Αγ. Παρασκευή, έξω από την ΕΡΤ. Στην Αγία Παρασκευή και τα Μέγαρα είχαμε διακοπές ρεύματος.

Από τη δυνατή βροχόπτωση υπερχείλισε για μια ακόμα φορά το οδόστρωμα κάτω από τη γέφυρα στην Ακτή Βασιλειάδη στον Πειραιά, αν και έχουν περάσει μόνο τρία περίπου χρόνια από την κατασκευή του δρόμου! Αναδεικνύονται έτσι οι ελλείψεις στην κατασκευή του, αλλά και η ανάγκη ολοκλήρωσής του, ώστε να συνδέσει τη Δραπετσώνα με το Σχιστό.

Λόγω της πυκνής χιονόπτωσης, χτες αργά το βράδυ οι δρόμοι από την ταβέρνα «Ζυγός» προς την Πάρνηθα και από την λεωφόρο Διονύσου - πλατεία Παλιάς Πεντέλης προς Ανατολή Ν. Μάκρης έκλεισαν, ενώ αλυσίδες χρειάζονταν τα αυτοκίνητα που κινούνταν από Κάζα προς Βίλλια.

Κλειστά σχολεία

Λόγω βλάβης στο σύστημα θέρμανσης, δε θα λειτουργήσουν σήμερα Τρίτη, τα παρακάτω σχολεία: 1ο Γυμνάσιο - Ενιαίο Λύκειο Γαλατσίου, 2ο Γυμνάσιο - Ενιαίο Λύκειο Γαλατσίου, 21ο Γυμνάσιο - Ενιαίο Λύκειο Αθηνών, 22ο Γυμνάσιο - Ενιαίο Λύκειο Αθηνών, 40ο Γυμνάσιο - Ενιαίο Λύκειο Αθηνών, 61ο Γυμνάσιο - Ενιαίο Λύκειο Αθηνών, 1ο, 2ο ΤΕΕ Γαλατσίου, 3ο ΤΕΕ Γαλατσίου, που λειτουργεί σε απογευματινή βάρδια, 6ο ΣΕΚ Αθηνών, που λειτουργεί σε πρωινή και απογευματινή βάρδια.

Σε Θεσσαλία - Στερεά

Η χιονόπτωση προκάλεσε πολλά προβλήματα και στη Θεσσαλία, Στερεά και Εύβοια. Στο Νομό Τρικάλων αποκλείστηκαν πάνω από 10 χωριά στην περιοχή του Ασπροποτάμου. Σε ορισμένα ορεινά χωριά στην Ευρυτανία, τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και την Εύβοια η κυκλοφορία στους δρόμους γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ στην Αμφισσα έκλεισε ο δρόμος προς Φουρνά.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης

Μικρής έκτασης χαρακτηρίζει η ΔΕΗ τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που παρουσιάστηκαν χτες λόγω της κακοκαιρίας σε δύο Πομακοχώρια στην Ξάνθη και σ' ένα ορεινό χωριό στη Θάσο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετώπισε η Σαμοθράκη, όπου προχτές το νησί αποκόπηκε εντελώς από το δίκτυο, ωστόσο χτες, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, έγινε κατορθωτή η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης κατά 99%. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα παρέμειναν δύο χωριά. Χτες επίσης αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στο ένα από τα δυο χωριά της Ξάνθης, ενώ δεν υπήρχε εκτίμηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος στη Θάσο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ