Τρίτη 7 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Δουλιές» του αερίου

Με όπλο το φτηνό φυσικό αέριο, η Μόσχα ζητά από την Αθήνα το «μερίδιό» της στην περιοχή

Οφέλη από το νέο περιβάλλον που δημιουργείται στην αγορά της ενέργειας στην Ελλάδα, αναζητά η Μόσχα, η οποία ελπίζει να αξιοποιήσει την ελληνική γεωγραφική και πολιτική θέση, ώστε να πολλαπλασιάσει τις προσβάσεις της στις ευρωπαϊκές αγορές. Ηδη την περασμένη βδομάδα επισκέφτηκε την Αθήνα και μίλησε με τον πρωθυπουργό για δουλιές ο πρόεδρος του ρωσικού ενεργειακού γίγαντα «Γκάζπρομ». Χτες, προκειμένου να συζητήσει τις λεπτομέρειες των σχεδιασμών, έφτασε στην Αθήνα και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, που ακολούθησαν τις συναντήσεις τις οποίες είχε ο Σεργκέι Λαβρόφ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό αλλά και τον ομόλογό του Πέτρο Μολυβιάτη, το ενδιαφέρον των συζητήσεων επικεντρώθηκε στην οικονομική και ιδιαίτερα στην ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας.

Οπως είναι γνωστό, η Ρωσία διαθέτει τεράστιες πηγές φυσικού αερίου και η «Γκάζπρομ» είναι ο βασικός προμηθευτής της ΕΕ σε φυσικό αέριο. Στόχος της Μόσχας, αλλά και της «Γκάζπρομ» είναι η δημιουργία εναλλακτικών δικτύων, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί πως η ροή του φυσικού αερίου δε θα επηρεάζεται από πολιτικές ή άλλου είδους παρενέργειες και σκοπιμότητες. Στο πλαίσιο αυτό, η Μόσχα, από την εποχή της πρώτης επίσκεψης του Β. Πούτιν στην Αθήνα επί πρωθυπουργίας Κ. Σημίτη, ζητά από την Ελλάδα, να μετατραπεί σε διαμετακομιστικό κέντρο του ρωσικού φυσικού αερίου, που θα έρχεται είτε από τη Βουλγαρία, είτε από την Τουρκία και θα κατευθύνεται με υποθαλάσσιο αγωγό στην Ιταλία και την ευρωπαϊκή αγορά.

Η Ρωσία, επιθυμεί επίσης να εκμεταλλευτεί το νέο σκηνικό που δημιουργείται στην αγορά ενέργειας, καθώς είναι σε θέση να προσφέρει πάμφθηνη πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οπως είπε ο Σ. Λαβρόφ, μετά τη συνάντησή του με τον Πέτρο Μολυβιάτη, «εξετάσαμε τις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας στο θέμα της παροχής αερίου, της μεταφοράς αερίου μέσω της Ελλάδας και της συμμετοχής σε περιφερειακά ενεργειακά δίκτυα». Ο Ρώσος υπουργός υπογράμμισε τον ιδιαίτερο ρόλο της Ελλάδας στην ασφάλεια και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.

Πέραν των εμπορικών οι Μολυβιάτης και Λαβρόφ συζήτησαν επίσης για το Κυπριακό. Πιθανότατα λόγω των εμπορικών βλέψεων ο Ρώσος υπουργός υπογράμμισε απόψεις της Μόσχας, οι οποίες ικανοποιούν Αθήνα και Λευκωσία κάθε φορά που ακούγονται. Ο Σ. Λαβρόφ τόνισε ότι η λύση πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στις αποφάσεις του ΟΗΕ και να δοθεί μέσω διαπραγματεύσεων και όχι με έξωθεν επιβολή, ενώ στις σχετικές πρωτοβουλίες θα πρέπει να συμμετέχουν και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Διαφορετικά, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υπουργός, όταν τα μέλη του Συμβουλίου αρχίζουν να ενεργούν μεμονωμένα δε βγαίνει τίποτα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ευρεία η ατζέντα της επίσκεψης Λαβρόφ (2015-05-16 00:00:00.0)
«Ακονίζουν μαχαίρια» (2013-11-20 00:00:00.0)
Στην «κόψη» των ιμπεριαλιστικών ενώσεων (2012-02-15 00:00:00.0)
Επέκταση δραστηριοτήτων από «Γκαζπρόμ» (2006-02-03 00:00:00.0)
Ο πόλεμος του φυσικού αερίου (2005-10-02 00:00:00.0)
Ενταση σχέσεων, λόγω φυσικού αερίου (1998-01-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ