Τρίτη 7 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Δίκη για παράνομες παρακολουθήσεις

Ολα δείχνουν ότι πρόκειται για φάρσα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αρχισε χτες η ακροαματική διαδικασία όσον αφορά στο σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων ενώπιον της Νομικής Επιτροπής της Γερουσίας, αλλά το πλαίσιο είχε τεθεί εκ των προτέρων. Ουσιαστικά θα πρόκειται για φάρσα και τυπική διαδικασία...

Σε αυτή τη φάρσα οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης απλώς θα επαναλάβουν τη σωρεία ψευδών περί απόλυτης νομιμότητας των παρακολουθήσεων που απαγορεύει το Σύνταγμα... Το πρώτο δείγμα το έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αλμπέρτο Γκονσάλες, σύμφωνα με το NBC, που φυσικά υποστήριξε ότι ουδεμία παρανομία υπήρξε και ότι το πρόγραμμα ήταν εξαιρετικά «κρίσιμο για την ασφάλεια της χώρας και τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας»...

Από την άλλη πλευρά οι Δημοκρατικοί δεν πρόκειται να ενσκήψουν στο ζήτημα και θα αναλωθούν ως συνήθως σε μία «υψηλή κριτική» προς χάριν του εντυπωσιασμού, ενόψει προεκλογικής περιόδου. Οπότε τίποτα ουσιαστικό δεν μπορεί να αναμένεται αν και επιστήμονες και αναλυτές έχουν πολλές φορές διευρύνει τα επιχειρήματα ενάντια στην πολιτική του Λευκού Οίκου, π.χ., ότι επέτρεψε στις μυστικές υπηρεσίες να παραβιάσουν τις εγγυήσεις για τα δικαιώματα του ατόμου, όπως ορίζονται από το Σύνταγμα της χώρας και από την Πράξη Παρακολούθησης Διεθνούς Αντικατασκοπίας, του 1978, που είναι γνωστή ως FISA.

Στο μεταξύ, την παράταση του αμφιλεγόμενου αντιτρομοκρατικού νόμου Patriot Act κύρωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Ου. Μπους, λίγες ώρες πριν λήξει η ισχύς του. Η ισχύς του, έτσι, ανανεώθηκε έως τις 10 του Μάρτη. Η πρόταση ανανέωσης είχε προηγουμένως εγκριθεί, αργά την Πέμπτη, από τη Γερουσία (95 ψήφοι υπέρ, μία κατά).

Ανάμεσα στις διατάξεις που προκαλούν τις μεγαλύτερες αντιδράσεις είναι και η λεγόμενη διάταξη για τις βιβλιοθήκες, η οποία δίνει στις υπηρεσίες ασφαλείας τη διακριτική ευχέρεια να ερευνούν το ιστορικό πολιτών χωρίς δικαστική έγκριση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ