Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Υπεράνω όλων η «ελεύθερη αγορά»

Ακούραστα επαναλαμβάνουν την προσήλωσή τους στις επιταγές του «ελεύθερου ανταγωνισμού» και της «ελεύθερης αγοράς»

Την προσήλωση της κυβέρνησης στις επιταγές του «ανταγωνισμού» και της «απελευθέρωσης των αγορών» επανέλαβε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, μιλώντας στη χτεσινή, πρώτη, συνεδρίαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με τη νέα της σύνθεση μετά τη λήξη της θητείας των προηγούμενων μελών της. Δίνοντας όρκους πίστης, να υπηρετήσει τα συμφέροντα της «ελεύθερης αγοράς» (σ.σ. διάβαζε της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των μεγαλοεπιχειρηματιών) ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων: «Εμείς πιστεύουμε στη δύναμη της αγοράς και στην απελευθέρωση της οικονομικής ζωής της χώρας από το μακροχρόνιο μαρασμό των προστατευόμενων, από το κράτος, ολιγοπωλίων». Στα πλαίσια αυτά, υπεραμύνθηκε της ασκούμενης πολιτικής με κορόνες περί «κανόνων» και «μηχανισμών ελέγχου» στο πλαίσιο της αγοράς του ανταγωνισμού.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, επανέλαβε ότι «λογική» της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι αυτή «περί ελεύθερης αγοράς και εφαρμογής των κανόνων ανταγωνισμού», που, κατά την ίδια λογική, «είναι οι μόνοι που μακροπρόθεσμα και σε μόνιμη και υγιή βάση μπορούν να προστατεύσουν τον καταναλωτή, να ρίξουν τις τιμές, να προστατεύσουν τους μικρούς από τους μεγάλους.

Αυτό που συστηματικά αποσιωπά η κυβερνητική προπαγάνδα είναι το εξής: Οτι αυτή ακριβώς η πολιτική είναι που καθιστά τους εργαζόμενους και τα λαϊκά εισοδήματα έρμαια στα χέρια των μονοπωλίων. Οτι αυτή ακριβώς η πολιτική που οραματίζονται και εφαρμόζουν οι κυβερνώντες είναι που δημιουργεί τα αδιέξοδα που γεννά η ακρίβεια και η ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου και ότι οι μόνοι κανόνες που μπορούν να υπάρξουν είναι αυτοί της ζούγκλας. Σ' αυτό το πλαίσιο και θεσμοί του τύπου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όσο κι αν θεσμικά εμφανίζονται να λειτουργούν ανεξάρτητα από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες και κυβερνήσεις, στην πράξη ο ρόλος τους είναι να λειτουργούν ως άλλοθι για την απενοχοποίηση αυτής της πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ