Κυριακή 12 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μεταλλαγμένη» διαμάχη

Η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου την περασμένη Τρίτη, με την οποία ζητείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση να ανοίξει τις αγορές της στα μεταλλαγμένα προϊόντα, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Εδώ και χρόνια η κυβέρνηση των ΗΠΑ και κάποιες ακόμη κυβερνήσεις, οι χώρες των οποίων παράγουν τέτοια προϊόντα, όπως της Βραζιλίας και της Αργεντινής, πιέζουν την Ευρωπαϊκή Ενωση να άρει τις σχετικές απαγορεύσεις, στο όνομα του ελεύθερου εμπορίου.

Οι Βρυξέλλες από το 2004 άρχισαν να βάζουν πολύ νερό στο κρασί τους. Η αρχή έγινε με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού στις χώρες - μέλη, με την προοπτική να ανοίξουν οι καλλιέργειες και άλλων μεταλλαγμένων φυτών. Βεβαίως, η Κομισιόν γνωρίζει ότι κινείται σε ένα άκρως εχθρικό περιβάλλον, αφού σε όλες τις δημοσκοπήσεις το 75 - 80% των πολιτών στις χώρες μέλη είναι κατηγορηματικά αντίθετοι στα μεταλλαγμένα προϊόντα.

Ομως, τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και οι ΗΠΑ, έπαψαν από καιρό να ενδιαφέρονται για την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων, η οποία περνάει σε δεύτερη μοίρα όταν πρόκειται για τα κέρδη των πολυεθνικών. Ετσι αντιμετωπίζουν το όλο θέμα στην οικονομική του διάσταση. Οι μεν ΗΠΑ υπολογίζουν, ως πρώτη παραγωγός χώρα μεταλλαγμένων προϊόντων, να αποκτήσουν τον έλεγχο της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής και ειδικότερα των τροφίμων, η δε ΕΕ να μειώσει το βαθμό της εξάρτησής της μέχρι του σημείου που θα μπορεί και η ίδια να «παίξει» με καλύτερους όρους σ' αυτό το «παιχνίδι» της κυριαρχίας των αγορών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ