Σάββατο 11 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πάλη για την απόσυρση της αντιδραστικής «οδηγίας Μπολκεστάιν»

Την άμεση απόσυρση της «οδηγίας Μπολκεστάιν» απαιτεί το ΚΚΕ, καλώντας τους εργαζόμενους να μην αποπροσανατολιστούν από τα παζάρια για τον εξωραϊσμό του αντιδραστικού περιεχομένου της. Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος σημειώνεται σχετικά:

«

Με την προώθηση της οδηγίας "Σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά", γνωστή και ως "οδηγία Μπολκεστάιν", η οποία συζητείται στις 13-16 Φλεβάρη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το ευρωενωσιακό κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του κάνουν ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση υλοποίησης της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της Στρατηγικής της Λισαβόνας.

Η προωθούμενη οδηγία αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Σηματοδοτεί την ένταση της επίθεσης σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην ΕΕ. Είναι το αναγκαίο για το κεφάλαιο συμπλήρωμα στις αντίστοιχες νομοθετικές πρωτοβουλίες της ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών. Θα δώσει ώθηση στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση κλάδων και υπηρεσιών.

Η εφαρμογή της οδηγίας Μπολκεστάιν θα πλήξει ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες εργατοϋπαλλήλους, τους μετανάστες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προβλεπόμενη από την οδηγία "Αρχή της χώρας καταγωγής", η επιχειρούμενη λεκτική αλλαγή - σε σχέση με το αρχικό σχέδιο οδηγίας - της οποίας δεν αλλάζει σε τίποτα το αντιδραστικό της περιεχόμενο. Σύμφωνα με αυτή την Αρχή, οι μονοπωλιακοί όμιλοι αποκτούν τη δυνατότητα, με συνοπτικές διαδικασίες, να δηλώνουν ως έδρα τους χώρες της ΕΕ όπου οι μισθοί και τα μεροκάματα είναι ιδιαίτερα χαμηλά, με ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα. Απασχολώντας εργάτες από αυτές τις χώρες, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε οποιοδήποτε κράτος - μέλος της ΕΕ, με τους μισθολογικούς και εργασιακούς όρους που ισχύουν στη χώρα που έχουν δηλώσει σαν έδρα τους.

Στα πλαίσια του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, η λειτουργία επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών με τέτοιους εργασιακούς και μισθολογικούς όρους θα αποτελέσει το αναγκαίο άλλοθι για να ενταθεί η επίθεση στα δικαιώματα όλων των εργαζομένων στα κράτη - μέλη της ΕΕ. Οι Εθνικές Συλλογικές Συμβάσεις και η ελάχιστη προστασία που αυτές παρέχουν στους εργαζόμενους θα μπουν πιο αποφασιστικά στο στόχαστρο του κεφαλαίου. Χαμένα θα βγουν και τα άλλα λαϊκά στρώματα, καθώς τα μονοπώλια αποκτούν πλήρη ελευθερία στη διαμόρφωση της τιμής και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Τα παζάρια που εξελίσσονται αυτές τις μέρες για τη δήθεν τροποποίηση της οδηγίας σε καμιά περίπτωση δε στοχεύουν στην αλλαγή του αντιλαϊκού αντεργατικού της πυρήνα. Αποτελούν έκφραση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων ανάμεσα στα κράτη -μέλη της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, που δηλώνουν αντίθετοι με πλευρές της οδηγίας, ζητώντας ανώδυνες για το κεφάλαιο τροποποιήσεις. Υποκριτική είναι και η στάση του ΣΥΝ, ο οποίος, έχοντας στηρίξει και με την ψήφο του στη Βουλή τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, έχοντας αποδεχτεί το κοινοτικό πλαίσιο της απελευθέρωσης κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών, εργατικού δυναμικού, χύνει τώρα κροκοδείλια δάκρυα για τις συνέπειές της, προτείνοντας επιφανειακές και δευτερεύουσες τροποποιήσεις.

Οι εργαζόμενοι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούν από τη μεθοδευμένη προσπάθεια εξωραϊσμού της οδηγίας. Οποια μορφή και αν πάρει στην τελική της έκδοση, η εφαρμογή της οδηγίας θα έχει τους ίδιους κερδισμένους και χαμένους αντίστοιχα: το κεφάλαιο και την κερδοφορία του από τη μια, τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους από την άλλη.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και το λαό να αντιπαλέψουν την προωθούμενη οδηγία, αξιοποιώντας κάθε μορφή πάλης. Να πρωτοστατήσουν για την οργάνωση της πάλης σε κάθε κράτος -μέλος της ΕΕ, να συντονίσουν τη δράση τους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Να απαιτήσουν την άμεση απόσυρση της αντιδραστικής οδηγίας, συνδέοντας αυτόν τον αγώνα με την πάλη ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων του κεφαλαίου. Ο αγώνας ενάντια στην προωθούμενη οδηγία θα είναι αποτελεσματικός στο βαθμό που θα αποκτά αντιιμπεριαλιστικά - αντιμονοπωλιακά χαρακτηριστικά, θα βάζει στο στόχαστρο τους πραγματικούς υπεύθυνους: την κερδοφορία του κεφαλαίου και τους πολιτικούς εκφραστές του.

Το ΚΚΕ, απαιτώντας την κατάργηση της οδηγίας Μπολκεστάιν, δεν υπερασπίζεται το εργασιακό καθεστώς που ισχύει στην Ελλάδα σε σύγκριση με το εργασιακό των άλλων κρατών - μελών, καθώς η γενική τάση είναι η εξίσωση προς το χειρότερο. Συγκεντρώνει την προσοχή του στο καθήκον που το εργατικό κίνημα της κάθε χώρας έχει, να αποκρούσει τη νέα επίθεση, να επιβάλει, ανάλογα με το συσχετισμό, θετικές αλλαγές, να αποσπάσει κατακτήσεις σε εθνικό επίπεδο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ