Κυριακή 12 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Οι διεργασίες στο Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

Μπροστά στο 33ο Συνέδριο του Κόμματος, που πραγματοποιείται στις 23 - 26 Μάρτη

Σε προσυνεδριακή περίοδο βρίσκεται το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, ενόψει του 33ου Συνεδρίου του, που προγραμματίζεται για τις 23 - 26 Μάρτη.

Η όλη διαδικασία λαμβάνει χώρα σε μια εξαιρετικά σημαντική περίοδο για τη Γαλλία, που τον περασμένο χρόνο σημαδεύτηκε από δύο μεγάλα γεγονότα: Το δημοψήφισμα για την έγκριση του «ευρωσυντάγματος» που έδωσε το πρώτο ηχηρότατο «όχι» στα σχέδια των Βρυξελλών και τις πολυήμερες συγκρούσεις στις αρχές Νοέμβρη στα γκέτο πολλών προαστίων που ανέδειξαν με τον σαφέστερο τρόπο το αδιέξοδο του πολυσυζητημένου «γαλλικού μοντέλου ενσωμάτωσης». Και οι δύο αυτοί «σταθμοί» στην πολιτική και κοινωνική ζωή της Γαλλίας αποτέλεσαν, χωρίς αμφιβολία, τουλάχιστον μια πολύ καλή αφορμή έντονου και βαθύτατου προβληματισμού για τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος, έτσι όπως αυτό βιώνεται από το γαλλικό λαό.

Υπό αυτό το πρίσμα, το 33ο Συνέδριο του ΚΚ Γαλλίας δε θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο. Ηδη, από τα μέσα Δεκέμβρη, έχουν κάνει την εμφάνισή τους ορισμένες προγραμματικές διακηρύξεις, που υιοθετούν σαφώς διαφορετική κατεύθυνση από το κείμενο Θέσεων που έχει παρουσιάσει η ηγεσία του κόμματος. Τα κείμενα αυτά αποτυπώνουν, αν μη τι άλλο, την ανησυχία και τον προβληματισμό μελών του κόμματος που δηλώνουν τη ριζική διαφωνία τους με τις επιλογές της ηγεσίας υπό την Εθνική Γραμματέα Μαρί Ζορζ Μπουφέ.

Στόχος της διακίνησης των αναλυτικότατων αυτών κειμένων ήταν να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες υπογραφές, όπως αυτές προβλέπονται από τον νέο κανονισμό του κόμματος, προκειμένου να τεθούν κατ' αντιπαράθεση με το πρόγραμμα θέσεων που θα προταθεί από την Εθνική Επιτροπή στο συνέδριο και να συζητηθούν εξίσου, ενώ έχουν, ήδη, δημοσιευτεί στην εφημερίδα του κόμματος, την «Ουμανιτέ».

Διευκρινίζεται ότι η εσωκομματική διαδικασία της ψηφοφορίας για την υιοθέτηση του κειμένου των θέσεων για το Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Φλεβάρη σε όλες τις οργανώσεις (τοπικές, περιφερειακές και ανά εργασιακό κλάδο) του γαλλικού ΚΚ, περιελέμβανε 5 «προτάσεις». Προκρίθηκε η πρόταση της ηγεσίας που θα τεθεί σε ψηφοφορία στο Συνέδριο για την υιοθέτησή της ως πρόγραμμα του Γαλλικού ΚΚ μέχρι το επόμενο συνέδριο. Παρ' όλα αυτά, και όλες οι υπόλοιπες προτάσεις - πλατφόρμες αναμένεται ότι θα επανατεθούν προς συζήτηση, με στόχο μέρος τους να ενσωματωθεί στο τελικό προγραμματικό κείμενο.

Σήμερα ο «Ρ» κάνει μια προσπάθεια να προσεγγίσει τις διεργασίες που γίνονται στο κόμμα αυτό και ιδιαίτερα αυτές που είναι κριτικές στη ρεφορμιστική γραμμή της ηγεσίας του. Ετσι παρουσιάζουμε το «εναλλακτικό προγραμματικό σχέδιο» της Κομματικής Οργάνωσης του 15ου Διαμερίσματος του Παρισιού, που στην εσωκομματική διαδικασία συγκέντρωσε το 8% και υιοθετήθηκε από 11 κεντρικές Κομματικές Οργανώσεις. Επίσης την άποψη του «Πόλου για την Κομμουνιστική Αναγέννηση στη Γαλλία» που είναι μια Κίνηση, που δημιουργήθηκε το 2004 και βάζει το ζήτημα τη δημιουργίας πραγματικού ΚΚ στη βάση του Μαρξισμού - Λενινισμού, και συσπειρώνει τόσο κομμουνιστές που παραμένουν στο ΓΚΚ όσο και ανθρώπους που είναι εκτός.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα (ΔΚΚ) (2013-03-29 00:00:00.0)
Στο «ταμείο» διαπιστώθηκε έλλειμμα! (2004-05-11 00:00:00.0)
Εληξαν οι εργασίες, «ανοιχτά» όλα τα ζητήματα (2001-10-30 00:00:00.0)
Πώς είδε ο Τύπος τις «Θέσεις» της ΚΕ του ΚΚΕ (2000-09-19 00:00:00.0)
«Για το σοσιαλιστικό δρόμο ανάπτυξης» (2000-06-23 00:00:00.0)
Υποβαθμισμένο και άνευ ουσίας το συνέδριο (2000-06-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ