Τετάρτη 21 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΕΜΠΑΡΓΚΟ
Μακραίνει η λίστα του θανάτου

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Χωρίς τελειωμό είναι η λίστα των θυμάτων των κυρώσεων, που έχει επιβάλλει ο ΟΗΕ στο Ιράκ. Ιδιαίτερα τραγική η τελευταία ανακοίνωση του ιρακινού υπουργείου Υγείας, η οποία αναφέρεται στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, μόνο μέσα στο μήνα του Μάη.

Συγκεκριμένα, το Μάη πέθαναν, περίπου, 8 χιλιάδες άτομα. Από αυτά, τα 5.562 είναι παιδιά κάτω των 5 ετών, τα οποία έχασαν τη ζωή τους από διάρροια, αναπνευστικά προβλήματα, πνευμονία ή άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την έλλειψη τροφής ή δεν έγινε δυνατό να αντιμετωπιστούν εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκων. Οι 2.094 ενήλικες πέθαναν από καρδιακά νοσήματα, διαβήτη, υπέρταση ή καλοήθεις όγκους, και πάλι εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των παιδιών που είχαν χάσει τη ζωή τους, το μήνα Μάη του 1989, δεν ξεπερνούσε τα 247.

Συμπεριλαμβανομένης της νέας τραγικής λίστας, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους, στο Ιράκ, εξαιτίας των κυρώσεων από το 1990 έως σήμερα, ανέρχεται, πλέον, στο 1.309.153. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατη έκθεσή της η UNESCO σημείωνε ότι ο ρυθμός θανάτων στα παιδιά μέχρι 5 ετών, στο Ιράκ, έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ