Τρίτη 14 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ» ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Προγράμματα εξαπάτησης των εργαζομένων

Η Εθνική Τράπεζα, εκμεταλλευόμενη το καθεστώς ανασφάλειας των εργαζομένων, προσφέρει σαν «λύση» ειδικά ...«συνταξιοδοτικά προγράμματα»

Πεδίον δόξης λαμπρό για νέες κερδοφόρες «μπίζνες» προσφέρουν στους τραπεζικούς ομίλους και τις ασφαλιστικές εταιρίες, οι συνεχείς ανατροπές στο συνταξιοδοτικό και γενικότερα το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα που έχουν δρομολογήσει κυβέρνηση και ΕΕ. Στα πλαίσια αυτά, εντάσσονται και οι νέοι τρόποι αφαίμαξης των εργαζομένων, με τα αποκαλούμενα «συνταξιοδοτικά προγράμματα», που άρχισαν να προωθούν οι τραπεζικοί όμιλοι και οι ασφαλιστικές εταιρίες, εκμεταλλευόμενες κατάλληλα το καθεστώς ανασφάλειας που προκαλεί στους εργαζόμενους η ασκούμενη πολιτική γύρω από την Κοινωνική Ασφάλιση.

Χτες, η Εθνική Τράπεζα μαζί με τη, θυγατρική της, Εθνική Ασφαλιστική παρουσίασαν ένα τέτοιου είδους πρόγραμμα με τη διακριτική ονομασία «προσθέτω». Εκμεταλλευόμενες το καθεστώς ανασφάλειας που δημιουργείται (από την ΕΕ, την κυβέρνηση και άλλους θιασώτες της παγκοσμιοποίησης) γύρω από το Ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό, η ΕΤΕ και η Εθνική Ασφαλιστική, βγήκαν να ψαρέψουν νέους πελάτες με το σλόγκαν: «Αν η σύνταξή σας δεν πατάει γερά ...στην Εθνική έχουμε τη λύση που σας ταιριάζει». Η «καινοτομία» που διαφημίζει ότι εισάγει στο χώρο των «συνταξιοδοτικών προγραμμάτων» είναι το δόλωμα της εφάπαξ αγοράς του κόστους του προγράμματος με δανεικά! Για την ακρίβεια, ο ενδιαφερόμενος μπορεί καταβάλλοντας το 15% του κόστους του προγράμματος να δανειστεί από την Εθνική Τράπεζα το υπόλοιπο 85% για δέκα ή δεκαπέντε χρόνια.

Ενας απλός μαθηματικός υπολογισμός με βάση τα «δελεαστικά» - εκ πρώτης όψεως - παραδείγματα που περιλαμβάνονται στο σχετικό διαφημιστικό έντυπο είναι αποκαλυπτικός. Για ένα πρόγραμμα που κοστίζει 20.000 ευρώ, εάν ο εργαζόμενος το ξεκινήσει 45 χρονών στα 60 χρόνια του θα εισπράξει «εγγυημένο εφάπαξ» 27.440 ευρώ ή την «παχυλή» μηνιαία σύνταξη των 157 ευρώ. Εάν, τώρα, από το συνολικό κόστος των 20.000 ευρώ το 85% ή 17.000 ευρώ το καταβάλλει για 15 χρόνια με τη μορφή δανείου και σταθερό επιτόκιο -σύμφωνα με την τράπεζα - 3,8%, στα 15 αυτά χρόνια θα έχει πληρώσει στην τράπεζα 25.300 ευρώ. Αρα στο τέλος το ....«κέρδος» του εργαζόμενου θα είναι 2.140 ευρώ!! Μήπως το μόνο που «πατάει γερά» και σ' αυτή την περίπτωση είναι το κέρδος της τράπεζας;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ