Τρίτη 14 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ
Εκθεση για βασανιστήρια στο Γκουαντάναμο

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.- Σε τακτικές και πράξεις που «συνιστούν βασανιστήρια» υποβάλλουν οι αμερικανικές αρχές τους κρατούμενους στη βάση του Γκουαντάναμο καταλήγει έκθεση της πενταμελούς ομάδας αξιωματούχων της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, σημειώνοντας πως στο κολαστήριο της συγκεκριμένης αμερικανικής βάσης οι Αμερικανοί «λειτουργούν σαν δικαστές, εισαγγελείς και συνήγοροι υπεράσπισης» παραβιάζοντας βασικά δικαιώματα όπως η δυνατότητα των κρατουμένων σε δίκαιη δίκη, η θρησκευτική ελευθερία, η υγεία κ.ά..

Στην έκθεση της επιτροπής ειδικών του ΟΗΕ, που αποκαλύφθηκε σε προχτεσινό δημοσίευμα των «Λος Αντζελες Τάιμς» και αναμένεται να γνωστοποιηθεί επίσημα στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, απευθύνεται σύσταση προς την Ουάσιγκτον για άμεση άρση των τεχνικών «ειδικής ανάκρισης» που έχουν εγκριθεί απ' το Πεντάγωνο. Απορρίπτεται παράλληλα ως αβάσιμος ο ισχυρισμός των ΗΠΑ πως ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» θέτει τις ΗΠΑ σε κατάσταση «ένοπλης σύρραξης» και πως ως εκ τούτου θα έπρεπε να κρίνεται βάσει του «δικαίου του πολέμου».

Αξιωματούχος του ΟΗΕ επιβεβαίωσε το στίγμα της έκθεσης λέγοντας ωστόσο πως σ' αυτή δεν έχουν συμπεριληφθεί οι απόψεις της Ουάσιγκτον που θα εμπεριέχονται στο επίσημο κείμενο της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ. Η επιτροπή ειδικών του ΟΗΕ είχε απορρίψει τον περασμένο Δεκέμβρη «πρόσκληση» των ΗΠΑ, να επισκεφθούν το κολαστήριο στο Γκουαντάναμο, πολύ απλά επειδή οι Αμερικανοί τους είχαν απαγορεύσει την επικοινωνία και κατ' ιδίαν συνεντεύξεις με τους περίπου 500 κρατούμενους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ