Τετάρτη 21 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Πολιτικά τα κίνητρα της στυγνής αστυνομικής βίας σε βάρος φοιτητών

ΧΑΡΤΟΥΜ._

Βίαιες ταραχές ανάμεσα σε κυβερνητικές δυνάμεις και φοιτητές έχουν ξεσπάσει από την Κυριακή στην πόλη Σενάρ του νότιου Σουδάν, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον ενός φοιτητή και τη σύλληψη τουλάχιστον 85 άλλων νέων.

Σύμφωνα με τον Γκχάζι Σουλεϊμάν, στέλεχος του «Μετώπου Δημοκρατικών Δυνάμεων» οι ταραχές άρχισαν την Κυριακή μετά τις οργανωμένες επιθέσεις της αστυνομίας σε βάρος φοιτητών στο πανεπιστήμιο Σενάρ, επειδή οι τελευταίοι προσήλθαν να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις της αντιπολίτευσης για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στο Σουδάν. Ο Σουλεϊμάν κατήγγειλε, μάλιστα, πως τουλάχιστον δύο ώρες πριν την επέμβαση των αστυνομικών, οι αρχές είχαν διακόψει την ηλεκτροδότηση σ' ολόκληρη την πόλη και είχαν παρατάξει έξω από το πανεπιστήμιο δεκάδες στρατιωτικά φορτηγά. Οι κατασταλτικές ενέργειες των αστυνομικών είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον ενός φοιτητή, τον τραυματισμό έξι αστυνομικών και τις συλλήψεις 85 φοιτητών.

Οι αστυνομικές αρχές υποστήριξαν πάντως, πως οι ταραχές εκτονώθηκαν το ίδιο 24ωρο, ενώ αντίθετα το ηγετικό στέλεχος του «Μετώπου Δημοκρατικών Δυνάμεων» διαβεβαίωσε προσωπικά ξένα πρακτορεία πως οι ταραχές στην πόλη Σενάρ συνεχίζονταν τουλάχιστον έως αργά χτες το μεσημέρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ