Τρίτη 14 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενίσχυση Αμπάς από το απερχόμενο Κοινοβούλιο

Για «παράνομες διαδικασίες» μιλά η «Χαμάς» και τονίζει ότι θα ζητήσει την ακύρωση των νέων νόμων

ΡΑΜΑΛΑ-ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, το απερχόμενο παλαιστινιακό Κοινοβούλιο, στο οποίο κυριαρχούν τα μέλη της «Φατάχ», ενέκρινε νομοθεσία με την οποία ενισχύονται οι εξουσίες του Προέδρου Αμπάς. Με βάση τις νέες αρμοδιότητες, ο Αμπάς θα διορίζει το 9μελές συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο θα λειτουργεί επιδιαιτητικά σε όσες διαφωνίες προκύψουν με τη νέα κυβέρνηση της «Χαμάς» και θα έχει δικαίωμα βέτο σε οποιαδήποτε νομοθεσία αποπειραθεί να υιοθετήσει το νέο Κοινοβούλιο. Επιπλέον, το απερχόμενο Κοινοβούλιο διόρισε σε θέσεις-κλειδιά της διοίκησης, συμπεριλαμβανομένης της θέσης του αρμοδίου για την έρευνα περί διαφθοράς, σημαίνοντα στελέχη της «Φατάχ».

Οπως σχολίαζαν αναλυτές, υπ' αυτές τις συνθήκες η «Χαμάς» θα αναλάβει τη διακυβέρνηση, χωρίς, επί της ουσίας, να μπορέσει να λειτουργήσει εκτός των ορίων που θα της θέτουν ο Πρόεδρος και ο ήδη υπάρχων διοικητικός μηχανισμός. Στελέχη της «Χαμάς» χαρακτήρισαν «παράνομες» τις χτεσινές αποφάσεις της Βουλής και τόνισαν ότι θα επιδιώξουν την αναίρεσή τους αμέσως μετά τη σύγκληση του νέου σώματος. Εντούτοις, κάτι τέτοιο δεν είναι τόσο εύκολο, καθώς για να αλλάξει η νομοθεσία η «Χαμάς» χρειάζεται 88 ψήφους ενώ στο νέο Κοινοβούλιο διαθέτει 74.

Παράλληλα, ο Αμπάς επρόκειτο να συναντηθεί με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, που βρίσκεται στην περιοχή, και ο οποίος αρνήθηκε να συναντηθεί με τη «Χαμάς» «όσο αυτή δεν απαρνιέται την ένοπλη βία και δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ». Καθώς συνεχίζεται και η συζήτηση με αφορμή την πρόσκληση Πούτιν προς στελέχη της «Χαμάς» να μεταβούν στη Μόσχα για διαβουλεύσεις, Ρώσοι αξιωματούχοι υπεραμύνονταν της θέσης αυτής, υπογραμμίζοντας ότι η διακοπή επαφών είναι «αντιπαραγωγική» και ότι «πολλές φορές ακραίες δυνάμεις όταν ανέλαβαν την εξουσία, ακολούθησαν ρεαλιστική πολιτική».

Από την άλλη πλευρά, ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού στο Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ, καθιστούσε σαφές ότι το νέο Κοινοβούλιο της χώρας, που θα προκύψει από τις εκλογές του Μάρτη, θα πρέπει να χαράξει τα οριστικά και τελικά σύνορα της χώρας, έστω και μονομερώς, γι' αυτό και χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση.

Τέλος, 25χρονη Παλαιστίνια σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά κοντά στο πέρασμα Κισουφίμ, στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο ισραηλινός στρατός επιμένει ότι έριξε μόνο προειδοποιητικές βολές «βλέποντας ύποπτες κινήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ