Τετάρτη 21 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Εφτασαν στη γη της επαγγελίας... νεκροί

Το μακάβριο φορτίο ελλιμενίζεται...

Associated Press

Το μακάβριο φορτίο ελλιμενίζεται...
ΝΤΟΒΕΡ - ΠΕΚΙΝΟ - ΜΑΛΑΓΑ.-

Πενήντα οκτώ ψυχές, κινεζικής καταγωγής, άφησαν την τελευταία τους πνοή κλεισμένοι σε ένα φορτηγό - ψυγείο, φθάνοντας τελικά στον προορισμό τους, τη Βρετανία. Χωρίς όμως να είναι σε θέση να δουν τελικά το «όνειρό τους» να γίνεται πραγματικότητα.

Η ανακάλυψη των 58 πτωμάτων έγινε τα ξημερώματα της Δευτέρας στο βρετανικό λιμάνι του Ντόβερ, στη Νότια Βρετανία, μετά από ένα συνηθισμένο έλεγχο των τελωνειακών σε ένα φορτηγό που προερχόταν από την Ολλανδία, όπως ανακοινώθηκε από τη βρετανική αστυνομία. Οσο για το φορτηγό, ξεκίνησε το διάπλου του στην Αγγλία από τον βελγικό λιμένα του Ζεερμπρούγκε και λίγες ώρες αργότερα έφθασε στο Ντόβερ. Το ταξίδι του είχε ξεκινήσει από το Ρότερνταμ και οι αστυνομίες σε ολόκληρη την Ευρώπη συντονίζουν τις έρευνές τους για να ανασυνθέσουν τα συμβάντα που οδήγησαν στην τραγωδία, τη χειρότερη που έχει σημειωθεί στη Βρετανία.

Επίσης, η χτεσινή ανακοίνωση της αστυνομίας της Βρετανίας διευκρίνισε ότι οι 58 λαθρομετανάστες που βρέθηκαν νεκροί πιθανώς προέρχονταν από την περιοχή Φουζιάν της Κίνας και πρόσθεσε ότι ο Ολλανδός οδηγός του φορτηγού κρατείται ως ύποπτος για ανθρωποκτονία. Ενώ ο αστυνομικός διευθυντής Ντένις ΜακΓκούκιν, ο οποίος είναι επικεφαλής της έρευνας για το θάνατο των λαθρομεταναστών, δήλωσε ότι, σύμφωνα με πρώτες ενδείξεις, οι 54 άνδρες και οι 4 γυναίκες πέθαναν «από κάποια μορφή αναπνευστικής ανεπάρκειας» μέσα στο όχημα, δηλαδή ασφυξίας και παράλληλα απηύθυνε έκκληση σε συνέντευξή του στα μέλη της κινεζικής κοινότητας της Βρετανίας να προσφέρουν οποιαδήποτε πληροφορία έχουν στη διάθεσή τους για την ταυτότητα των θυμάτων, τα περισσότερα από τα οποία φαίνεται να ήταν ηλικίας περίπου 20 ετών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ντέιλι Μέιλ», που αναφέρει στοιχεία που προέρχονται από τους δύο επιζήσαντες της τραγωδίας αυτής, μέσω του διερμηνέα, ο θάνατος των συμπατριωτών τους προήλθε εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου και της υπερθέρμανσης των μεταλλικών τοιχωμάτων του κοντέινερ. Σύμφωνα με τους επιζήσαντες η θερμοκρασία είχε φτάσει στα ύψη και το οξυγόνο ήταν λιγοστό μέσα στο φορτηγό, που τους μετέφερε την Κυριακή, που χαρακτηρίστηκε ως μία από τις ζεστές ημέρες του φετινού καλοκαιριού στην Ευρώπη. Παράλληλα, οι δυο επιζήσαντες πρόσθεσαν ότι τα βάσανά τους μπορεί να μην έχουν τελειώσει ακόμη, εκφράζοντας το φόβο εξόντωσής τους, για να μην προβούν σε αποκαλύψεις, από τις συμμορίες των «φιδοκέφαλων» στην Κίνα ή τις «τριάδες» στο Λονδίνο, τις οποίες πλήρωσαν για το λαθραίο ταξίδι τους στη Βρετανία.

Από την πλευρά της η κινεζική κυβέρνηση, μετά την είδηση ότι οι νεκροί λαθρομετανάστες ήταν κινεζικής καταγωγής, ανακοίνωσε ότι έχει «συγκλονιστεί» από την υπόθεση αυτή, προσθέτοντας ότι η πρεσβεία της στο Λονδίνο βρίσκεται σε επαφή με τις βρετανικές αρχές.

Παραλίγο τραγωδία και στην Ισπανία

Μία ακόμη πύλη εισόδου των λαθρομεταναστών στη Γηραιά Ηπειρο είναι και η Ιβηρική, που συνήθως προτιμάται από όσους «φτωχούς και κατατρεγμένους» προέρχονται από τη Μαύρη Ηπειρο. Χτες μία μέρα μετά την τραγωδία στο Ντόβερ, οι ισπανικές αρχές ασφαλείας στα νότια της χώρας ανακάλυψαν 36 λαθρομετανάστες από το Μαρόκο και την Αλγερία. Οι 36 λαθρομετανάστες, από τους οποίους οι πέντε ανήλικοι, βρέθηκαν κρυμμένοι σε μικρό φορτηγό κοντά στην πόλη Μίγιας, στη Νότια Ανδαλουσία,, ανακοίνωσαν πηγές της εθνοφυλακής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πολλοί από αυτούς παρέμειναν νηστικοί για περισσότερες από τέσσερις ημέρες και για το λόγο αυτό μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Φουενγκιρόλα, όπου νοσηλεύονται εκτός κινδύνου. Φυσικά δεν πρόκειται για το πρώτο περιστατικό, καθώς περίπου 150 λαθρομετανάστες έχουν ανακαλύψει οι ισπανικές αρχές στις περιοχές της Νότιας Ισπανίας τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, ενώ για την περίοδο Γενάρη - Μάη ο αριθμός των συλληφθέντων λαθρομεταναστών ανέρχεται στους 5.500. Απλώς πήρε τεράστιες διαστάσεις εξαιτίας του περιστατικού στη Βρετανία.

Εξάλλου, όπως έχει γίνει γνωστό από την «Οργάνωση για τα δικαιώματα του ανθρώπου της Ανδαλουσίας» (APDHA) την ίδια χρονική περίοδο, δηλαδή το πρώτο εξάμηνο του χρόνου, περισσότεροι από 200 λαθρομετανάστες έχουν χαθεί στη θάλασσα στην προσπάθειά τους να φτάσουν στις ισπανικές ακτές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρια για συμβιβασμό (2020-12-24 00:00:00.0)
Τρομοκρατία και κυνηγητό μεταναστών! (2001-09-20 00:00:00.0)
«Ναρκοπέδιο» ο δρόμος των δουλεμπόρων (2000-01-08 00:00:00.0)
Μετέφεραν λαθρομετανάστες (1996-07-21 00:00:00.0)
Με "φορτίο"... 136 λαθρομετανάστες (1996-06-18 00:00:00.0)
Συνελήφθη Τούρκος δουλέμπορος (1996-04-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ