Τετάρτη 21 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
«Πανδαιμόνιο» συγχωνεύσεων και εξαγορών

ΠΑΡΙΣΙ.-

Οργασμός συγχωνεύσεων και εξαγορών, τον τελευταίο καιρό, στον γαλλικό επιχειρηματικό κόσμο, που ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας και στόχο έχουν τη δημιουργία γιγαντο-επιχειρήσεων ικανών να διαδραματίσουν σοβαρό ρόλο στην παγκόσμια οικονομική σκηνή.

Η πιο σημαντική, από άποψη εμβέλειας, συγχώνευση, που ανακοινώθηκε χτες στη γαλλική πρωτεύουσα, είναι αυτή του γαλλικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Vivendi SA, του θυγατρικού του συνδρομητικού καναλιού Canal Plus και του καναδικού ομίλου επικοινωνιών και ποτών Seagram. Στην κοινή ανακοίνωση των τριών εταιριών αναφέρεται ότι η συγχώνευση, συνολικής αξίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα γίνει με ανταλλαγή μετοχών. Η νέα εταιρία, που θα έχει την ονομασία Vivendi Universal, κατατάσσεται δεύτερη σε παγκόσμιο επίπεδο, πίσω από την AOL - Time Warner, αλλά μπροστά από πολύ γνωστούς τηλεπικοινωνιακούς κολοσσούς, όπως είναι η CBS - Viacom, η News Corp του Αυστραλού μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοχ, και τη γερμανική Bertelsmann.

Η Vivendi Universal, με την απόκτηση των Universal Studios, έχει, πλέον, τη δυνατότητα να τροφοδοτεί το Canal Plus (του οποίου ελέγχει το 49% των μετοχών) με 4.000 νέες ταινίες που απευθύνονται σε 14 εκατομμύρια Ευρωπαίους συνδρομητές, ενώ με την απόκτηση της Universal Music περνά στη δικαιοδοσία της η γνωστή δισκογραφική εταιρία Polygram, η οποία κυριαρχεί στην αμερικανική αγορά αλλά και στο 34% της γαλλικής. Παράλληλα, η Vivendi ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να παρέχει κινηματογραφικό και μουσικό υλικό της καναδικής Seagram σε 80 εκατομμύρια χρήστες μέσω της πύλης της στο Internet, Vivazzi, που δημιουργήθηκε από την κοινοπραξία της με τη βρετανοαμερικανική εταιρία κινητών τηλεφώνων Vodaphone Air Touch.

Η συγχώνευση αυτή αποτελεί μια «μοναδικά ισχυρή πλατφόρμα ανάπτυξης για την Vivendi», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Ζαν Μαρί Μεσιέ, υπογραμμίζοντας ότι η νέα εταιρία είναι η «μοναδική που συνδυάζει παγκόσμιο και τοπικό περιεχόμενο πρώτης διαλογής με ψηφιακή διανομή επόμενης γενιάς». Την ικανοποίησή του δεν έκρυβε ούτε ο επικεφαλής της Seagram, Εντγκαρ Μπρόνφαμ, ο οποίος θα είναι αντιπρόεδρος υπεύθυνος για τη μουσική και το Internet στη νέα εταιρία.

Διαφημιστικός γίγαντας, ενεργειακές συγχωνεύσεις

Την ίδια, περίπου, ώρα, η γαλλική διαφημιστική εταιρία Publicis, η μεγαλύτερη της Ευρώπης, ανακοίνωσε την εξαγορά της γνωστής βρετανικής διαφημιστικής εταιρίας Saatchi & Saatchi. Η νέα εταιρία, υπό την ονομασία Publicis Group SA, θα είναι η 5η στον κόσμο και η συμφωνία εξαγοράς εκτιμάται στα 2 δισ. ευρώ, ενώ θα τεθεί σε εφαρμογή από τα μέσα Σεπτέμβρη. Η απόκτηση της βρετανικής εταιρίας εξασφαλίζει στην Publicis την είσοδό της στην αμερικανική αγορά, ενώ αναμένεται ότι οι δραστηριότητές της θα είναι σε ποσοστό 38% στη Β. Αμερική, σε 49% στην Ευρώπη, σε 18% στη Γαλλία και σε 13% στον υπόλοιπο κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι κύριοι πελάτες της Saatchi & Saatchi στις ΗΠΑ είναι οι γνωστές πολυεθνικές Procter & Gamble, Hewlett Packard, αλλά και η Toyota, ενώ η Renault είναι ο γνωστότερος πελάτης της Publicis.

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε επίσης χτες, ο γαλλικός ενεργειακός και μεταφορικός όμιλος Alstom ανακοίνωσε την εξαγορά του 51% των μετοχών της Fiat Ferroviaria, θυγατρικής της Fiat, που είναι πρωτοπόρα στην τεχνολογία στα τρένα υψηλής ταχύτητας και μάλιστα στις προσαρμογές που χρειάζονται για να κινούνται αυτά σε συμβατικές γραμμές. Αν και δεν ανακοινώθηκε το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας, έγινε γνωστό ότι η αξία της Fiat Ferroviaria εκτιμάται στα 300 εκατομμύρια ευρώ και όπως ανακοίνωσε η Alstom «η αγορά αυτή επιτρέπει στην εταιρία να ενισχύσει τη θέση της στην αγορά σιδηροδρομικού δικτύου στην Ιταλία και στην Ελβετία και να επωφεληθεί από τις προσφερόμενες ευκαιρίες στη διεθνή αγορά που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιθανή μεταφορά της έδρας της «Fiat-Chrysler» στη Βρετανία (2014-01-29 00:00:00.0)
Νέος... «ψυχαγωγικός» κολοσσός (2004-05-23 00:00:00.0)
Συγχώνευση - «φαρμάκι» (2004-05-02 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2003-10-09 00:00:00.0)
Στόχος η ηγεσία της ευρωπαϊκής κινητής τηλεφωνίας (2000-05-31 00:00:00.0)
Ψηφιακές συγχωνεύσεις (2000-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ