Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΚΟΦΙΝ
Κλιμάκωση της επίθεσης σε όλα τα μέτωπα

Νυν υπέρ πάντων η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και οι μεταρρυθμίσεις... Αυτά προκύπτουν από χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη, στις Βρυξέλλες, μετά το τέλος των εργασιών των Συμβουλίων ΕΚΟΦΙΝ και ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ... Δηλώσεις, οι οποίες φανερώνουν την κοινή απόφαση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και του κεφαλαίου να εντείνουν την επίθεσή τους κατά των εργασιακών και άλλων κατακτήσεων των εργαζομένων στις χώρες-μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με την ατζέντα των εργασιών, τα δύο σώματα (ΕΚΟΦΙΝ και ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ) ασχολήθηκαν με την προετοιμασία της εαρινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και στο πλαίσιο αυτό η αυστριακή προεδρία προετοίμασε το Κείμενο Βασικών Θεμάτων που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο. Ως βασικές προκλήσεις επισημαίνονται στο κείμενο, ο εντεινόμενος διεθνής ανταγωνισμός, η πληθυσμιακή γήρανση, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και η ανάγκη διασφάλισης των ενεργειακών πόρων. «Προκλήσεις», οι οποίες, από μόνες τους, έχουν σαφή αντεργατική κατεύθυνση και στοχεύουν ευθέως στη μείωση των μισθών των εργαζομένων και στην ανατροπή των δημόσιων συστημάτων σύνταξης και υγείας.

Κατά τον Γ. Αλογοσκούφη, το μεγάλο στοίχημα της ευρωπαϊκής ηπείρου είναι αυτό της ανταγωνιστικότητας... Αίτημα το οποίο τίθεται λόγω των ανακατατάξεων στη διεθνή οικονομία, με την είσοδο σε αυτή νέων παικτών (Κίνα, Ινδία), αλλά και την τεχνολογική υπεροχή που επιδεικνύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Στον εντεινόμενο αυτό ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό η ευρωπαϊκή απάντηση περνάει μέσα από την υλοποίηση της στρατηγικής της Λισαβόνας. Με απλά λόγια, στο όνομα του ανταγωνισμού, οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ΕΕ επιχειρούν να δικαιολογήσουν την αφαίρεση των εργασιακών και κοινωνικών κατακτήσεων των Ευρωπαίων εργαζομένων ώστε να διασφαλίσουν τη σταθεροποίηση και ανάπτυξη της κερδοφορίας του ευρωπαϊκού πολυεθνικού κεφαλαίου.

Στη συνέχεια των δηλώσεών του ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι στο διήμερο των συζητήσεων εξετάστηκαν τα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων (ιεραρχούνται και υπηρετούν τη στρατηγική της Λισαβόνας) με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων στο σύνολο των ευρωπαϊκών οικονομιών...

Αναφερόμενος στα της Ελλάδας, και με τον ...ευρωπαϊκό αέρα της Συνόδου, ο υπουργός προανήγγειλε - εμμέσως πλην σαφώς - την κλιμάκωση της επίθεσης ενάντια στις κατακτήσεις των εργαζομένων. Χαρακτήρισε το 2005 έτος σημαντικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, στο κράτος και στις αγορές. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, διευκρίνισε, «τηρούνται και αρχίζουν να αποδίδουν από το 2006», για να προσθέσει στη συνέχεια πως στόχος της κυβέρνησης είναι να συνεχιστεί το ...μεταρρυθμιστικό έργο και να εμβαθύνει τη δυναμική του. Ανέφερε, επίσης, ότι η κατάσταση στην Ευρώπη δείχνει να είναι καλύτερη βραχυχρόνια, παρά τους κινδύνους που υπάρχουν στο διεθνές περιβάλλον, κυρίως από τις τιμές του πετρελαίου, αλλά και τις ανισορροπίες που υπάρχουν σε κάποιους από τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο παγκόσμιο σκηνικό...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ