Τετάρτη 21 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΗΜΝΟΣ
Συγκροτήθηκε Επιτροπή Ειρήνης στο νησί

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Ιουνίου η ιδρυτική συνέλευση για τη σύσταση Επιτροπής Ειρήνης στη Λήμνο, που θα δρα στα πλαίσια και τις αρχές του καταστατικού της ΕΕΔΥΕ. Η συνέλευση έγινε ύστερα από πρωτοβουλία εκπροσώπων μαζικών φορέων, αλλά και προσωπικοτήτων του νησιού και οι εργασίες της «φιλοξενήθηκαν» στο Κυδάδειο κτίριο στη Μύρινα.

Στην ιδρυτική συνέλευση παρευρέθηκε και μίλησε εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και καθηγητής στα ΤΕΙ Πειραιά Νίκος Φωτιάδης, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για την πρωτοβουλία αυτή και παρότρυνε τους πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας να κάνουν ό,τι μπορούν ώστε το κίνημα της ειρήνης να αγκαλιάσει όσο γίνεται περισσότερους από τους κατοίκους της Λήμνου.

Στη συνέχεια, ο Νίκος Φωτιάδης, μέσα από την ομιλία του, αναφέρθηκε στις τελευταίες παγκόσμιες εξελίξεις και στις κινήσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Συγκεκριμένα, τόνισε πως το νέο Δόγμα του ΝΑΤΟ αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι το ΝΑΤΟ είναι πολεμικός επιθετικός σχηματισμός για την εξυπηρέτηση των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ, ενώ καταρρίπτεται από τα ίδια τα γεγονότα ο ισχυρισμός ότι η Ευρωατλαντική Συμμαχία δημιουργήθηκε ως «αντίβαρο» στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας που πλέον έχει διαλυθεί.

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι ο κύριος σχεδιασμός που προκύπτει από το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ είναι η εξάπλωσή του προς Ανατολάς, προς τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες δηλαδή και έχει στόχο τόσο την εκμετάλλευση των λαών τους όσο και του φυσικού τους πλούτου. Ανέφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα την περίπτωση των ορυχείων του Κοσσόβου, τα οποία έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία αμερικάνικων και ευρωπαϊκών πολυεθνικών, χωρίς να ρωτηθεί η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας στην οποία τυπικά ανήκει η περιοχή.

Συγχρόνως υπογράμμισε ότι το Αιγαίο και η Λήμνος εντάσσονται στους σχεδιασμούς αυτούς που θέλουν την περιοχή «γκρίζα ζώνη» ώστε να εποπτεύεται πιο εύκολα από το ΝΑΤΟ. Να εποπτεύεται με οποιοδήποτε τρόπο κρίνουν οι ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι, ώστε να μην σπάσει ο κρίκος της αλυσίδας που ενώνει την Κασπία Θάλασσα με τη Μεσόγειο, προκειμένου να μπορούν να μεταφέρουν τα πετρέλαια του Καυκάσου και το φυσικό αέριο της περιοχής, όταν θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σ' αυτά. Φραγμός, στα σχέδιά τους αυτά, που σε τελική ανάλυση στρέφονται ενάντια και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, μπορεί να μπει το φιλειρηνικό κίνημα.

Μετά το τέλος της ομιλίας, ακολούθησε γόνιμος προβληματισμός και διάλογος και τελικά εκλέχτηκε 19μελές Γενικό Συμβούλιο και 7μελής Γραμματεία, η σύνθεση της οποίας έχει ως εξής: Πρόεδρος Φώτης Κατσιούρας ταξίαρχος ε.α., Α` Αντιπρόεδρος Σπύρος Μακρυγιάννης πρώην έπαρχος, Β` Αντιπρόεδρος Βάϊος Καλιγέρης πρώην δημοτικός σύμβουλος αντισμήναρχος ε.α., Γραμματέας Κατρίτσης Γιώργος πρόεδρος Νομαρχιακού Τμήματος Λήμνου της ΑΔΕΔΥ και αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Λήμνου, Ταμίας Μαρία Μπιργιώτου δικηγόρος, έφορος δημοσίων σχέσεων Πέτρος Παπούλκας συνταγματάρχης ε.α., μέλος Κώστας Πινάκος δημοτικός σύμβουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ