Τετάρτη 21 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
Στο Σύνταγμα σήμερα η κεντρική σκηνή

Στην πλατεία Συντάγματος στήνεται σήμερα η κεντρική σκηνή, το σκηνικό της διαμάχης κυβέρνησης και Ιεραρχίας και του αποπροσανατολισμού του λαού, με αφορμή το θέμα της μη αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες. Στις 7 μ.μ. ξεκινάει η «λαοσύναξη», με ομιλητή τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Στο μεταξύ, ενόψει και της σημερινής συγκέντρωσης, έχουν παγώσει οι όποιες άλλες κινήσεις και όλοι παραπέμπουν μετά από αυτήν.

Ωστόσο, υπήρξε χθες το συγχαρητήριο τηλεγράφημα του αρχιεπισκόπου προς τον πρωθυπουργό με αφορμή την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για ένταξη της Ελλάδα στην ΟΝΕ, μια κίνηση που χαρακτηρίζεται ως χειρονομία προσέγγισης της Ιεραρχίας προς την κυβέρνηση. Πάντως, από την πλευρά της κυβέρνησης χτες, ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, υφυπουργός Τύπου Τ. Χυτήρης, επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της ότι «δεν αποκλείουμε κανένα διάλογο με την Εκκλησία για οποιοδήποτε θέμα άπτεται των σχέσεων Εκκλησίας και κράτους, όχι, όμως, για τις ταυτότητες, το οποίο είναι θέμα αποκλειστικά της πολιτείας».

Χτες, επίσης ο μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ, επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής της συγκέντρωσης, έδωσε, εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου, συνέντευξη Τύπου, όπου μίλησε για τις προετοιμασίες και τα χαρακτηριστικά της συγκέντρωσης, η οποία, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εκκλησίας, θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο άτομα. Μέχρι χθες από μητροπόλεις της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας είχε γίνει γνωστό ότι είχαν ναυλωθεί για να μεταφέρουν πιστούς περισσότερα από 1.500 λεωφορεία. Ο μητροπολίτης Δανιήλ ανέφερε ότι η συγκέντρωση δε θα έχει αντιπολιτευτικό χαρακτήρα και πολιτικά χαρακτηριστικά και οι συγκεντρωμένοι δε θα φέρουν εικόνες και θρησκευτικά σύμβολα, αλλά μόνο ελληνικές σημαίες.

Το πρόβλημα, όμως, για την εκκλησιαστική ηγεσία είναι τι γραμμή θα ακολουθήσει την επόμενη μέρα του σημερινού συλλαλητηρίου, το οποίο είχε χαρακτηριστεί ως κορύφωση των αντιδράσεων, με δεδομένη και τη στάση της κυβέρνησης. Για το σκοπό αυτό, συγκαλείται τη Δευτέρα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, η οποία και θα ασχοληθεί με τις επόμενες κινήσεις της Εκκλησίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγήσεις που υπάρχουν προσανατολίζουν σε τρεις κατευθύνσεις: Πανελλαδική συγκέντρωση υπογραφών ενάντια στις νέες ταυτότητες, πραγματοποίηση συγκεντρώσεων ανά νομό, έκδοση ταυτοτήτων από την Εκκλησία με αναγραφή του θρησκεύματος.

Την ίδια ώρα, υπήρξε εκ νέου εμπλοκή του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, το οποίο, σε τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, φέρεται να εκφράζει τη δυσφορία του, γιατί η Εκκλησία της Ελλάδος παραγνώρισε τις υποχρεώσεις της και έκανε κατάχρηση της «αυτοκεφαλίας» της. Υπενθυμίζεται ότι με επιστολή του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου ζητήθηκε από όλα τα ορθόδοξα πατριαρχεία συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις της ελλαδικής Εκκλησίας για το θέμα των ταυτοτήτων, χωρίς να έχει προηγηθεί ανάλογη συζήτηση με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης. Επισημαίνεται δε ότι ο τόμος του 1850 προβλέπει ρητά πως για θέματα μεγάλης σημασίας η Εκκλησία της Ελλάδος έχει υποχρέωση να αναφέρεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Θα διακοπεί η κυκλοφορία

Σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα αναμένεται να προκαλέσει η σημερινή συγκέντρωση της Εκκλησίας στην πλατεία Συντάγματος. Η Τροχαία ανακοίνωσε ότι από τις τρεις το μεσημέρι θα διακοπεί σταδιακά η κυκλοφορία στους εξής δρόμους, όπως και στους κάθετους με αυτούς, μέχρι να τελειώσει η συγκέντρωση, ανάλογα με τον όγκο της και τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Πρόκειται για την πλατεία Συντάγματος, τις οδούς Φιλελλήνων, Αμαλίας, Ολγας, λεωφόρο Συγγρού μέχρι την οδό Βούρβαχη. Στις οδούς Βασ. Σοφίας, από το «Χίλτον» μέχρι την Πανεπιστημίου, τις οδούς Σταδίου, Ακαδημίας, Πανεπιστημίου, την πλατεία Ομονοίας, την οδό Αγ. Κωνσταντίνου από πλατεία Καραϊσκάκη μέχρι την Ομόνοια. Στην Πατησίων από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας μέχρι την Πανεπιστημίου και στην οδό Πειραιώς από Ιερά Οδό μέχρι την Ομόνοια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ