Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Πορτρέτο» Δ. Δραγατάκη

Περισσότερα από 130 έργα αποτελούν την παρακαταθήκη του σπουδαίου συνθέτη και δασκάλου Δημήτρη Δραγατάκη. Του πρωτοποριακού μουσουργού (γεννήθηκε στην Πλατανούσα Ιωαννίνων), ο οποίος από την αρχή της πορείας του εκδήλωσε μεγάλο ενδιαφέρον για τους νέους τρόπους γραφής, διατηρώντας ωστόσο ακέραια την ελληνική του οντότητα. Φόρο τιμής στον δημιουργό (πέθανε πριν πέντε χρόνια) αποτελεί το δισκογραφικό «πορτρέτο» του με τίτλο «Μουσική Δωματίου Ι», με το οποίο ξεκινά τις παραγωγές της η νέα δισκογραφική εταιρία «Irida Classical» (κύριος προσανατολισμός της η έκδοση CDs συνθετών σύγχρονης ελληνικής λόγιας μουσικής). O δίσκος αποτελεί καρπό συνεργασίας του Συλλόγου Φίλων Δημήτρη Δραγατάκη και του Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου με την εταιρία.

Είναι η πρώτη φορά που δισκογραφούνται έργα μουσικής δωματίου του συνθέτη σε μια ολοκληρωμένη έκδοση. Ο Δ. Δραγατάκης σκιαγραφείται περίτεχνα από τα χρόνια της συνθετικής του νεότητας και προχωρά σ' εκείνα της ωριμότητας (1958-1999), καθώς ερμηνεύονται υποδειγματικά από καταξιωμένους μουσικούς, Ελληνες και ξένους, οι περισσότεροι από τους οποίους υπήρξαν μαθητές και συνεργάτες του. Τα έργα ερμηνεύουν: το «Opera Quintet» (Θόδωρος Μαυρομάτης, Κώστας Τηλιακός, Γιάννης Σαμπροβαλάκης, Κώστας Σίσκος, Γιώργος Φαρούγγιας), το «Miami Wind Quintet» και οι μουσικοί Σπύρος Κοντός, Σπύρος Κάκος, Λάμπης Βασιλειάδης, Βίκυ Στυλιανού, Δημήτρης Αγγελίδης, Σπύρος Γκικόντης, Ανδρέας Γεωργοτάς, Νίκος Βελιώτης. Διευθύνει ο Χρύσανθος Αλισάφης. Μουσική επιμέλεια: Γ. Σαμπροβαλάκης, έρευνα - κείμενα: Μαγδαληνή Καλοπανά. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι μουσικοί συμμετείχαν αφιλοκερδώς στη δημιουργία του CD. Διατίθεται στα δισκοπωλεία της στοάς ΟΠΕΡΑ (Κλασικόν, Discophile, Λέσχη του Δίσκου, Disco Center, Ιπποκράτους 13, Αθήνα).

  • Από την «Irida Classical» κυκλοφόρησε επίσης το CD «"Πνοή εγχόρδων" - έργα για σύνολο εγχόρδων». Περιλαμβάνει έργα των συνθετών Γ. Δροσίτη, Κ. Φλεριανού και Α. Παπαδόπουλου, εμπνευσμένα από τη δημοτική μας μουσική, το φυσικό περιβάλλον και την καβαφική ποίηση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ